Maria Ressa invigningstalade på Zoom.

”Ställ sociala medier-jättarna till svars”

18 september, 2020

Gräv 2020 Journalister måste bli bättre på att ansvarsutkräva Facebook och andra sociala medier-jättar. Det manade den grävande filippinska journalisten Maria Ressa när hon invigningstalade på Digigräv på fredagen.

Maria Ressa har varit verksam som journalist i 30 år, bland annat som grävande reporter på CNN. Sedan 2014 driver hon den oberoende filippinska nyhetssajten Rappler, som myndigheterna trakasserar med gripanden och politiskt motiverade rättsprocesser.

Senast i juni dömdes hon till sex års fängelse i filippinsk domstol. 

– Jag dömdes för ett brott som inte existerade när storyn publicerades. Det här handlar om juridisk akrobatik, sade Maria Ressa när hon för en timme sedan invigningstalade på årets digitala Grävseminarium.

– Jag känner mig som Alice i Underlandet – jag ramlade ner i kaninhålet och måste bara fortsätta gå, säger Ressa om anklagelserna mot henne, och berättade att hon tvingades betala borgen åtta gånger på kort tid.

Hon beskrev hur man i Filippinerna idag lever under ”våld och rädsla” sedan president Duterte valdes 2016 – samma år som följdes av Brexit och Trump. Maria Ressa pekar på de sociala mediernas stora roll för framväxten av populistiska auktoritära ledare över hela världen, med narrativ om att journalister ljuger eller begår brott.

– Facebook är idag världens största nyhetsförmedlare, men plattformen är byggd för att motverka fakta, fakta har inte en chans, menade hon.

Hon menar att journalister över hela världen i högre grad måste börja ansvarsutkräva sociala medier-företagen, som tjänar sina pengar på ”beteendeförändrande teknologi, de känner oss bättre än vi känner oss själva” och som främjar lögner och ökar polariseringen i samhällen. Hårdare regleringar är också nödvändiga, anser hon.

Coronapandemin har också skadat demokratin, konstaterade Maria Ressa, och berättade att Filippinerna är inne på sin 26e karantänvecka, där medier tvingats stänga och människor som vistas ute utan tillstånd grips.

– Coronaviruset förstärker regeringens makt. Vi kommer att möta en ny värld när vi till slut får lämna våra hem.

Hon menar att världen befinner sig i ett avgörande ögonblick med högerpopulismens framväxt och sociala medier-dominansen och att demokratin riskerar att rullas tillbaka.

– Gör motstånd. När fascismen breder ut sig överallt i världen måste du hålla emot. Ger du upp förlorar du dina rättigheter, det blir svårare att få tillbaka dem än att kämpa emot.

– Vi måste fortsätta göra vårt jobb, sammanfattade Maria Ressa sitt budskap.

Läs även debattartikeln om situationen för journalister i Filippinerna, av det filippinska och det svenska journalistförbundens ordförande.

Gräv 2020

De vann årets guldspadar

FOTO: David Westh/Sveriges Radio 21 september, 2020 | Här är alla vinnarna av grävpriset.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies