Gå direkt till textinnehållet

Nobels fredspris till iranska journalisten Narges Mohammadi

Den fängslade iranska journalisten och människorättsaktivisten Narges Mohammadi tilldelas Nobels fredspris 2023. – En fantastisk nyhet, säger Erik Larsson, ordförande för RSF Sverige.

Narges Mohammadi är journalist, fysiker och människorättsaktivist, född 1972. Hon får priset för sin kamp mot kvinnoförtrycket i Iran och för att främja mänskliga rättigheter och frihet för alla, enligt den norska Nobelkommittén som offentliggjorde sitt beslut klockan 11 på fredagen.

Narges Mohammadi har tidigare tilldelats internationella Reportrar utan gränsers (RSF) pressfrihetspris för mod, 2022, och den svenska regeringens Per Angerpris 2011. Hon är hedersmedlem i Svenska Pen.

Narges Mohammadi dömdes 2011 till vad som kom att bli sex års fängelse i Iran för att tillsammans med den nu förbjudna organisationen Human Rights Defenders Centre ha ”konspirerat mot den islamiska republiken”. 2016 åtalades hon på nytt, bland annat för att ha ”spridit propaganda mot staten”, och dömdes till många års fängelse. Hon avtjänar sitt straff i det ökända Evinfängelset i Teheran. I augusti förra året förlängdes hennes straff och hon dömdes till 154 piskrapp, för att ha protesterat mot hur kvinnliga fångar behandlas i fängelset.

Annons Annons

– En fantastisk nyhet, säger Erik Larsson, ordförande för RSF Sverige, om att hon tilldelas Nobels fredspris.

– Vi är glada att hennes jobb uppmärksammas. Hon är en symbol för de iranska myndigheternas förföljelse av journalister, advokater och oppositionella.

Samtidigt är det talande att det bara är två år sedan fredspriset senast tilldelades journalister – då Maria Ressa och Dmitrij Muratov, menar Erik Larsson.

– Det säger något om den tid vi lever i.

”Jag är så glad. Kvinna. Liv. Frihet”, skriver journalisten, debattören och Journalistens krönikör Kurdo Baksi på X om fredspriset.

Fler avsnitt
Fler videos