Gå direkt till textinnehållet

RSF: ”Utred hoten mot journalisten Negar Josephi”

Reportrar utan gränser uppmanar Göteborgs åklagarkammare att ompröva beslutet att lägga ner förundersökningen om olaga hot mot journalisten Negar Adele Josephi och hennes familj.

Negar Josephi är frilansjournalist för bland annat Göteborgs-Posten Kultur, och fick efter en publicering i Göteborgs-Posten i våras ta emot telefonsamtal och sms från en man som tidigare hotat andra kvinnliga journalister. Hoten var riktade mot Negar Josephi och hennes familj och familjen har sedan dess tilldelats skyddade identiteter, vilket Journalisten rapporterat om.

Beslutet att lägga ner förundersökningen går stick i stäv med den lag som trädde i kraft den 1 augusti i år, som innebär skärpt straff för brott mot journalister och vissa andra yrkesgrupper med samhällsnyttiga funktioner, påpekar RSF Sverige.

Kammaråklagare Maria Thorell anger som skäl för att lägga ner förundersökningen att ”den misstänkte har dömts eller strafförelagts för annan brottslighet” och ”att den påföljd som då bestämdes är tillräcklig för att omfatta också den nya brottsligheten”.

Annons Annons

– Det är ett mycket märkligt beslut. Varje brott förtjänar en egen prövning. Att lägga ned förundersökningen med motiveringen att gärningsmannen redan begått ett annat brott sticker i ögonen i en tid då hat och hot mot kvinnliga journalister blir allt värre, kommenterar RSF Sveriges ordförande Erik Larsson i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos