Gå direkt till textinnehållet

Nazistsympatisören får vara medlem i förbundet

Den fackligt aktiva reportern med nazistsympatier sade upp sig själv. Rätt beslut ansåg både chefredaktören och journalistklubben. Men hos Journalistförbundet är han fortsatt välkommen som medlem.

– Nej, vi gör ingenting. Journalistförbundet värnar starkt om yttrandefrihet. Att ha en åsikt är inte skäl nog för att uteslutas ur förbundet. Men övergår åsikten i handling, som att hota journalister, då kan man bli utesluten, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén.
Enligt tidningen Expo är den aktuella reportern sedan flera år medlem i Nordiska rikspartiet, som är känt för att ha hotat journalister och lokalpolitiker. Han har spridit nazistiska idéer på flera vit makt-fora på internet och donerat pengar till nordisk.nu. Han är också medlem i Combat 18s internetforum. Combat 18 är en terroristförespråkande nazistgrupp som utfört attentat i flera europeiska länder.

Är inte detta att beteckna som aktiva handlingar?
– Det är ingen lätt fråga, det är fruktansvärt svårt det här. Men var ska vi dra gränsen? Vad anser vi vara rumsrent? Vad är tillåtet enligt Yttrandefrihetsgrundlagen? Vad händer nästa gång – ska vi utesluta kommunister? Homofober? säger Agneta Lindblom Hulthén och skakar på huvudet.
Hon fortsätter:
– Vi varken kan eller vill springa runt och fråga efter folks åsikter eller var de står politiskt. Vi värnar också om organisationsfriheten som vi har.

På den småländska redaktion där reportern arbetat i närmare 15 års tid, är man väldigt lättad över att mannen sade upp sig själv. Den gemensamma åsikten på redaktionen är att han inte hade kunnat arbeta kvar.
– Nu slapp vi ju ta ställning, säger journalistklubbens vice ordförande. Men jag tror att ryggmärgsreflexen hos alla var att han inte skulle kunna vara kvar. Vi vet nog inte hur vi hade agerat om han inte hade sagt upp sig själv. Det hade blivit en väldigt svår situation för oss.
Tidningens chefredaktör pustar också ut över att han lämnat arbetet frivilligt:
– Det han har gjort är så graverande, och det hade varit väldigt svårt att ha honom kvar. Han har förlorat all trovärdighet. Det finns inga gränser för hur illa det här är, säger han.

Annons Annons

Om reportern inte hade gått självmant, hade han med största sannolikhet fått behålla sitt arbete, med stöd av Lagen om anställningsskydd, LAS. Det menar Annett Olofsson, jurist och enhetschef på LO-TCOs Rättskydd.
– Hade han arbetat på en antirasistisk tidning och samtidigt varit medlem i en främlingsfientlig organisation, skulle det kunna vara saklig grund för uppsägning. Men eftersom det här handlar om en allmän lokaltidning är det mer tveksamt.
En omständighet som arbetsgivaren skulle kunna väga in, enligt Annett Olofsson, är om mannen i fråga är medlem i en organisation som hotar journalister. Arbetskamraterna på tidningen skulle kunna känna sig hotade av honom. Men också det är tveksamt om det är skäl nog för uppsägning.

Uppgifterna att en mångårig medarbetare – vid sidan av sin journalistiska verksamhet och sitt fackliga uppdrag i klubbstyrelsen – är medlem i ett nazistparti slog ned som en bomb på redaktionen. Alla som Journalisten talat med är djupt chockade. Många ville inte tro att det var sant. Flera säger sig må mycket dåligt.
– Det är fullständigt osannolikt. Jag blev så chockad när han bekräftade att det var sant. Jag hoppades på något sätt att han hade lekt grävande journalist, säger chefredaktören.
I journalistklubben, där reportern varit aktiv, är man minst lika förvånad.
– Vi blev helt bestörta Det är fortfarande så svårt att ta in det här. Han som är så vänlig och trevlig. Nej, vi anade ingenting, säger vice ordföranden.
– Vi är många som mår oerhört dåligt i dag. En människa som varit vår kollega i många år visar sig vara en helt annan människa. Det är väldigt obehagligt. Vi vet heller inte hur det här kommer att påverka vår trovärdighet hos läsarna, säger en reporter.


Journalisten har gjort avbön och lämnade
tidningen samma dag som det hela uppdagades. Därmed lämnar han också sitt fackliga uppdrag. Under den tre månader långa uppsägningstiden är journalisten arbetsbefriad.
Journalisten har sökt den fackligt aktive journalisten, men utan resultat.

Fler avsnitt
REPORTAGE
Dalmar Namazi, reporter på SVT och UR:s gemensamma satsning för ungdomar - Nyhetskoll, bakom kameran.
Fullt fokus på Nyhetskoll för ungdomar.
Rapport från ”mellanförskapet”

Senaste numret

Omslagsbild till Journalisten nummer 2 2025, med grävreportern Jennifer Mayer som ser ut att få en spruta med fillers injicerad i läppen.