Gå direkt till textinnehållet

Nazistaktion mot flera redaktioner

Under natten har flera redaktioner utsatts för en aktion från nazistiska organisationer som uppmanar medier att inte uppmärksamma Förintelsen. (UPPDATERAD)

Det är i dag 70 år sedan fångarna i dödslägret Auschwitz-Birkenau i Polen befriades. Årsdagen uppmärksammas över hela världen.

När de anställda i morse kom till Radiohuset i Falun var entrén avspärrad med tejp. En organisation som kallar sig Svenska motståndsrörelsen i Dalarna hade på ett anslag uppmanat P4 Dalarna att inte rapportera om Förintelsens minnesdag. Men det tänker P4 Dalarna göra, enligt den tillförordnade kanalchefen Hans-Olof Sundin.

– Vi har pratat med säkerhetsavdelningen i Stockholm och avvaktar hur de bedömer detta. Vi har på morgonen haft en samling med personalen, säger Hans-Olof Sundin.

Avspärrningsband och informationsblad sattes under natten upp på den fastighet där Sundsvalls Tidning och Dagbladet har sina redaktioner. Budskapet var att tidningar ska skriva ”sanningen”.

”Vi ser allvarligt på alla former av försök att påverka oss. Därför har vi polisanmält tilltaget”, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på Sundsvalls Tidning till tidningen.

Även radiohuset i Sundsvall, SVTs hus i Umeå, Östersunds-Posten och Dalarnas Tidningars redaktioner i Borlänge och i Ludvika hade spärrats av med banderoller runt fastigheterna.

I november 2013 utsattes flera redaktioner för en liknande aktion. Det nazistiska Svenskarnas Parti satte upp affischer med budskap från partiet och blågula band på fasaden och dörrar, som Journalisten tidigare skrivit om.

Det var ett 20-tal redaktioner och kommunalhus som utsattes för aktionen.

Fler avsnitt
Fler videos