Gå direkt till textinnehållet

Nästan hälften av medierna har försvunnit i Afghanistan

Sedan talibanerna tog över makten i Afghanistan har 40 procent av landets medier stängt ned och 80 procent av de kvinnliga journalisterna har förlorat jobbet, visar en undersökning.

Reportrar utan gränser (RSF) har tillsammans med Afghan Independent Journalists Association (AIJA) genomfört en studie om situationen för journalister och pressfriheten i Afghanistan, sedan talibanernas övertagande. 

Bland annat har man kommit fram till att 40 procent av landets medier stängt ned, 80 procent av de kvinnliga journalisterna har förlorat jobbet och i 15 av 34 provinser finns det idag inga kvinnliga journalister alls. 

I en kommentar till Journalisten uppger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige, att afghanska journalister behöver mer stöd och solidaritet av kollegor och journalist- och pressfrihetsorganisationer i andra länder.

Annons Annons

– Den afghanska talibanregeringen måste återställa delar av det ekonomiska stöd som tidigare utgick till landets medier. Därutöver behöver det internationella samfundet öka stödet till landets journalister och sätta press på talibanerna att stötta journalister och pressfrihet. Annars riskerar landets medier och presskår att utraderas helt. Och de landvinningar som gjorts sedan 20 år har varit förgäves, säger Erik Halkjaer.

Fler avsnitt
Fler videos