Musiksajt misstänks för hets mot folkgrupp

6 december, 2013

Justitiekanslern har inlett en förundersökning mot en svensk nätbutik som säljer nationalistisk musik. Brottsmisstanken är flera fall av hets mot folkgrupp.

Nätbutiken Midgård beskriver sig som en ”nationell butik” som säljer ”svensk frihetsmusik” och ”svensk motståndsmusik”.

Anmälaren har ifrågasatt om tillhandahållanden av ljudfiler respektive publiceringar av skivomslag och andra bilder på butikens sajt innefattar hets mot folkgrupp och uppvigling.

JK har beslutat att inleda förundersökning med misstanke om yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp i nio fall.

Det handlar om tre ljudfiler, fyra omslagsbilder till CD-skivor samt ett publicerat foto på en tröja med ett tryck med en bild ”av vad som synes vara en Ku Klux Klan-medlem hållandes ett rep” med tillhörande texterna: ”Klansmen” samt ”Fetch the rope”. Innehållet på omslagsbilderna anser JK uttrycker hot mot judar medan ljudfilerna ”får anses innefatta sådana uttalanden som gör att yttrandefrihetsbrottet hets mot folkgrupp kan antas ha begåtts”.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Gunnar fre, 2013-12-06 10:13
Anmälare även i detta fall var föreningen Juridikfronten; se http://bit.ly/IGpe1n

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies