Gå direkt till textinnehållet

Mordhot mot DNs Niklas Orrenius

Under helgen har Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius fått motta flera mordhot efter att ett inlägg med kritik mot hans arbetsmetoder har publicerats på en hatsajt. Även Journalistens krönikör Annika Hamrud har mordhotats efter samma inlägg. (RÄTTAD)

På den främlingsfientliga hatsajten Snaphanen publicerade i helgen den anonyma skribenten ”Julia Caesar” en lång krönika där hon beskriver hur hon blivit förföljd av såväl DN-journalisten Niklas Orrenius, samt av Journalistens krönikör, frilansjournalisten Annika Hamrud. Efter publiceringen har båda journalisterna fått motta mordhot. Niklas Orrenius har fått hatsamtal dag och natt.

I den långa krönikan på Snaphanen beskriver ”Julia Caesar” hur Niklas Orrenius knackat på hennes dörr, och skrikit genom fönstret. I krönikan har hon också publicerat hans telefonnummer.

– Jag har känt till vem Julia Caesar är i ungefär ett år och jag är nyfiken på henne. Hon är inom sina kretsar en makthavare, som hänger ut människor, hetsar mot invandrare, på samma sätt som många andra gör på sådana sajter. Men till skillnad från många andra är hon välformulerad. Jag har varit intresserad av att få veta hur hon har hamnat i den position hon är i Avpixlatsfären, inte minst eftersom hon var en etablerad journalist på Dagens Nyheter för ett par årtionden sedan. Hon har skrivit tre böcker som Avpixlat har stående annonser för, säger Niklas Orrenius.

Är det hon skriver i krönikan sant?
– Jag sökte upp henne. Jag kunde inte hitta något telefonnummer, så jag knackade på, hon öppnade dörren och jag hann knappt presentera mig innan hon stängde dörren. Hon ville inte prata så jag gick därifrån. Det var för ungefär ett år sedan. Sedan var jag i trakterna igen för ett tag sedan och ville göra ett nytt försök. Jag hade med mig en fotograf utifall hon skulle vilja ställa upp på en intervju. Hon svarade inte när vi knackade på dörren, men fotografen såg henne genom fönstret, hon satt och pratade i telefon i ett headset. Fotografen vinkade åt henne. Jag vinkade också åt henne och tecknade mot dörren. Vi väntade och tänkte att hon nog öppnar när hon är klar i telefon. Det dröjde 20 minuter, sedan gick jag fram till fönstret och frågade om hon ville prata. Hon skakade på huvudet och då gick vi därifrån. Jag lämnade en lapp med mitt telefonnummer och mejladress. Jag provade att skicka ett mejl, men jag var inte säker på att mejladressen var korrekt och jag fick inget svar.

– Jag var inte otrevlig, jag tjatade inte, utan jag använde helt vanliga journalistiska metoder. Jag frågade om hon ville prata, jag blev avvisad och gick därifrån.

Vad säger du om reaktionerna?
– Jag vill ha lite koll på vilka som ringer, så jag brukar svara. Det fortsatte att ringa och komma sms och många av dem var bara bisarra. Det var en person som sade att han levt på att äta löv i tre år. Det kanske man kan skratta åt. Men det var också en del mordhot.

– Jag fattar att det inte är behagligt att få besök av mig om man skriver sådana saker som ”Julia Caesar” gör, men jag har inte gjort något fel. Det är surrealistiskt att bli mordhotad för att man gör sitt jobb.

Niklas Orrenius har fått kritik för sitt agerande mot ”Julia Caesar” i Avpixlatsfären, och Marika Formgren, i augusti gästkrönikör på Göteborgs-Postens ledarsida och medlem av magasinet Neos redaktionsråd uppmanar i ett blogginlägg till bojkott mot Dagens Nyheter.

Niklas Orrenius har också fått stöd från kolleger. Andreas Ekström, kulturjournalist på Sydsvenskan och krönikör i Journalisten, har skrivit ett blogginlägg där han tar Orrenius i försvar:

”Jag är chockad över hatet. Jag är häpen över antiintellektualismen. Jag är besviken över bristen på publicistisk resning till försvar för en kollega som har bedrivit helt normalt journalistiskt arbete.”

 

Förtydligande: I en tidigare version av artikeln uppgavs att Marika Formgren är medarbetare på Göteborgs-Postens ledarsida. Hon har under augusti varit gästkrönikör på ledarsidan med en krönika.

Fler videos
Fler avsnitt