Gå direkt till textinnehållet

Mördad författare skulle talat på Pressfrihetens dag

För en vecka sedan mördades författaren Ananta Bijoy Das med en machete i Bangladesh. Några dagar tidigare skulle han ha medverkat på ett seminarium i Sverige på pressfrihetens dag. Där skulle han berätta om de hot som finns mot journalister och författare i landet.

Enligt Reuters dödades han av fyra män med machete. Mordet är bara ett i raden av överfall mot journalister och författare som utförs av islamistiska fundamentalister, skriver DN.

Svenska Pen hade bjudit in Ananta att tala under Pressfrihetens dag den 3 maj, och enligt DN var både flygbiljetter och hotellrum preliminärt bokade. Dock nekades han visum av den svenska ambassaden i Dhaka.

”Ambassaden gav honom ett kallt avslag, säger Ola Larsmo”, ordförande i Svenska PEN till DN.

Annons Annons

Beslutet motiverades med att det fanns en risk att Bijoy Das inte skulle lämna Schengen-området efter sitt besök och att hans besök inte var angeläget nog, enligt Annika Thor, ledamot i Svenska PEN:s styrelse.

Ananta Bijoy Das har levt under en hotbild från islamistiska fundamentalister i Bangladesh sedan han översatt en iransk bok om profeten Muhammed. Boken har också förbjudits av regeringen i Bangladesh.

Fler avsnitt
Fler videos