Gå direkt till textinnehållet

Michélsen fick gå som ordförande

När Thomas Michélsen fick reda på att han inte skulle bli omvald som ordförande i föreningen Grävande journalister valde han att avgå. Till ny ordförande valdes Helena Stjernström, Sveriges Television.

När Thomas Michélsen fick reda på att han inte skulle bli omvald som ordförande i föreningen Grävande journalister valde han att avgå. Till ny ordförande valdes Helena Stjernström, Sveriges Television.

Det senaste året har varit en turbulent tid för Grävande journalister med interna konflikter inom styrelsen som förlamat dess arbete.

Inför föreningens årsmöte var det flera ledamöter i styrelsen som förklarade att de inte ville bli omvalda om Thomas Michélsen satt kvar som ordförande. De ansåg att han inte tillräckligt kraftfullt hade försökt stävja konflikterna i styrelsen. De kunde acceptera honom som ledamot, men inte som ordförande.

Det fanns dock ingen motkandidat. Föreningens valberedning kunde inte hitta någon som var villig att kandidera som ordförande. Det var först några veckor före årsmötet som de lyckades övertala styrelseledamoten Helena Stjernström att ställa upp.

När Thomas Michélsen fick reda på att han inte skulle bli omvald till ordförande valde han att avgå. Även Svante Isaksson, föreningens kassör, valde att sluta efter att vissa ledamöter hotade med att hoppa av om han fortsatte som ekonomiansvarig. De flesta interna konflikter var därmed lösta och Grävande journalisters årsmöte blev därför en lugn tillställning.

Thomas Michélsen försökte också tona ner turbulensen kring honom som ordförandekandidat när han förklarade att han inte ställde upp till omval.

– Det har personligen varit en jobbig tid då det stormat. Jag har gjort mitt och tänker inte ställa upp till omval. Man jag kan lämna efter mig en förening i gott skick, säger Thomas Michélsen.

Helena Stjernström var först lite tveksam till om hon skulle acceptera erbjudandet att bli ordförande i föreningen Grävande journalister. Hon har suttit två år i styrelsen och det senaste året har tagit på krafterna på grund av de interna slitningarna.

Men hon lät sig övertalas och bli därmed föreningens andra kvinnliga ordförande. Varför föreningens valberedning frågade just henne vet Helena Stjernström inte, men hon har sina aningar.

– Jag är en brobyggare, ingen som föredrar konfrontationer. I detta läge är samförstånd inom föreningen viktigt, säger Helena Stjernström.

Hon ser fram emot att jobba med den nya styrelsen eftersom hon känner att föreningen genomgått en smärtsam process som den nu har lagt bakom sig.

– Det känns som en nystart. Det finns en längtan att vara kreativa och genomföra massor av saker, säger Helena Stjernström.

Helena Stjernström jobbade under många år på TV4 i Göteborg. Hon tröttnade efter ett tag på att enbart göra lokala nyheter, sade upp sig, och började på Kalla Fakta. I dag har hon en projektanställning som researcher på Mediemagasinet och om några veckor början hon på Uppdrag granskning, även där som researcher.

Till ny kassör i föreningen valdes Karl-Axel Jansson.

Årsmötet beslutade också att både föreningens ordförande och kassör ska ha rätt att ta ut arvoderade dagar. Tidigare har det bara varit ordföranden som kunde ta ut arvode: tio dagar. Nu kommer ordförande och kassören att kunna ta ut åtta dagar var. Om de tar ut samtliga dagar ger det en kostnad på ungefär 42 000 kronor inklusive sociala avgifter.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos