Gå direkt till textinnehållet

Mer grävande journalistik under 2011

Under 2011 kommer fler att syssla med undersökande journalistiken. Men Wikileaks har gjort att journalister får svårare att få tillgång till information. Det tror kända amerikanska undersökande reportrar.

Det amerikanska institutet Poynter Institute har utarbetat en lista i samarbete med framstående journalister i USA om vad 2011 innebär för den grävande journalistiken.

Trots att tusentals reportrar blivit uppsagda och det ekonomiska läget för tidningar i USA är prekärt, så menar flera av de journalister som Poynter Institute intervjuat att 2011 blir en vändpunkt för den undersökande journalistiken.


De spår att det kommer
att utföras fler granskningar under 2011.
Poynter förutspår tre konkreta punkter för den undersökande journalistiken.
– Det kommer att bli fler icke kommersiella organisationer som stöttar undersökande journalistik och som ingår samarbete med traditionella nyhetsredaktioner.
– Undersökande journalistik bli ekonomiskt lönsamt för nyhetsmedier.
– Det blir ett större utbud av granskande journalistik som kommer att levereras på olika plattformer som mobil, Facebook, Twitter och via hyperlokala nätverk på nätet.

Annons Annons

Men Poynter listar också problem som de granskande journalisterna står inför 2011.  
– Journalister måste lära sig att använda sociala medier och databaser i sin journalistik.
– Wikileaks-affären kan leda till att det kommer att bli svårare för journalister att få tillgång till information, framför allt från offentligt håll.

Läs hela Poynters lista här:

Fler avsnitt
Fler videos