”Medlemmarna har rätt att få veta”

13 mars, 2018

Författarförbundets ordförande har försökt övertyga medlemstidningen Författarens chefredaktör att inte publicera uppgifter om att han skulle sitta löst på sin post. Det uppger chefredaktören Lisa Bjurwald.

Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald säger att förbundsordföranden Gunnar Ardelius uppmanat henne "i starka ordalag" att inte publicera uppgifterna om att han skulle sitta löst som ordförande.

– Men jag har nu flertalet källor och anser att medlemmarna har rätt att veta vad som pågår. Tidningen Författarens oberoende gentemot förbundet är ännu viktigare i ljuset av Lärarförbundets kritiserade agerande mot sina medlemstidningar, menar Lisa Bjurwald.

Gunnar Ardelius menar att "det handlar om att respektera förbundets stadgar och arbetssätt": 

– Detta innebär att det är valberedningen som föreslår ordförande till stämman och att det sker vid en viss tidpunkt. För mig som ordförande är det viktigt att följa och respektera dessa rutiner och det är det jag meddelat Lisa, säger han i en kommentar till Journalisten.

Enligt Författaren är Författarförbundets vice ordförande Ulrika Kärnborg, författare och politisk journalist, ett "toppnamn" för att ta över ordförandeskapet vid en eventuell avgång.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies