Gå direkt till textinnehållet

”Medlemmarna har rätt att få veta”

Författarförbundets ordförande har försökt övertyga medlemstidningen Författarens chefredaktör att inte publicera uppgifter om att han skulle sitta löst på sin post. Det uppger chefredaktören Lisa Bjurwald.

Författarens chefredaktör Lisa Bjurwald säger att förbundsordföranden Gunnar Ardelius uppmanat henne "i starka ordalag" att inte publicera uppgifterna om att han skulle sitta löst som ordförande.

– Men jag har nu flertalet källor och anser att medlemmarna har rätt att veta vad som pågår. Tidningen Författarens oberoende gentemot förbundet är ännu viktigare i ljuset av Lärarförbundets kritiserade agerande mot sina medlemstidningar, menar Lisa Bjurwald.

Gunnar Ardelius menar att "det handlar om att respektera förbundets stadgar och arbetssätt": 

– Detta innebär att det är valberedningen som föreslår ordförande till stämman och att det sker vid en viss tidpunkt. För mig som ordförande är det viktigt att följa och respektera dessa rutiner och det är det jag meddelat Lisa, säger han i en kommentar till Journalisten.

Enligt Författaren är Författarförbundets vice ordförande Ulrika Kärnborg, författare och politisk journalist, ett "toppnamn" för att ta över ordförandeskapet vid en eventuell avgång.

Fler avsnitt
Fler videos