Gå direkt till textinnehållet

Medieprofilerna vill se fler grävjobb nästa år

När Journalisten frågar nio personligheter inom mediebranschen vad de önskar sig under det kommande året nämner några av dem: fler och bättre grävjobb. Men inom fantasins gränser ryms också önskningar om fler podcasts och att Dawit Isaak ska bli bjuden på Janssons frestelse i frihet.

”STÖRRE TILLTRO TILL MEDIERNA”
Lisa Olaison, fotograf, Nya Wermlands-Tidningen:
– Jag önskar mig en större tilltro på mediernas framtid. Lågkonjunkturen till trots. När man pratar framtid i dag är det nattsvart, men samtidigt får nyheter allt större genomslagskraft bland annat genom spridning i sociala medier. Det levande reportaget kommer alltid ha möjlighet att göra sig gällande, men det kanske är år 2013 vi får se nya spännande grepp att presentera journalistik på. 
En annan sak jag gärna ser under 2013 är att lokaltidningar vågar satsa mer på egen djuplodande journalistik snarare än att nöja sig med presskonferenser eller göra en lokal vinkel av riksmediernas agenda.
(Och en verkligt välkommen present år 2013, som sorgligt nog känns väldigt given att önska, hade givetvis varit om Dawit Isaak släpptes.)

 

”FLER NISCHADE PODDARE”
Kristoffer Triumf, redaktör och podcastare (Värvet):
– Många tror kanske att det räcker med podcasts nu. Jag tycker tvärtom att det vore härligt med flera. Jag vill däremot se flera nischade poddare. Det har vi redan sett början på under 2012, där sticker till exempel Anders Cedhamres podd om sport- och mediemänniskor, Agendasättarna, ut. Eller min fru Malins Den blå hästen, som handlar om historia på ett nytt sätt. Jag hoppas också att annonsörerna förstår vilken kraft det här mediet har. Att lyssnarna är engagerade på ett sätt som vi inte sett sedan På rymmen gick i TV4.

 

”JANSSON OCH MUFFINS TILL ISAAK”
Eva Buskas, nyhetschef, Gotlands Allehanda:
– Jag önskar att 2013 blir året då vi kommer fram till svaret på 10 000-kronorsfrågan: vem vill betala för journalistik i framtiden? Och vilken typ av journalistik vill man betala för? Jag önskar också att presstödsutredningen kan presentera en långsiktig lösning för ett nytt presstöd. Men mest av allt önskar jag att 2013 blir året då Dawit Isaak blir bjuden på Janssons frestelse och blåbärsmuffins i frihet.

 

”ERSÄTTARE TILL TOMAS RAMBERG”
Åsa Avdic, programledare, Plus, SVT:
– Jag önskar mig många bra och djupgående granskningar, gärna inom konsumentområdet. Jag hoppas också att Sveriges Radio hittar en lördagsintervjuare som kan ersätta den fantastiske Tomas Ramberg och att medierna hittar ett sätt att förhålla sig till Sverigedemokraterna utan att vare sig förminska eller förstora deras betydelse. Vidare önskar jag mig att 2013 ska bli året då vi journalister vinnlägger oss om att inte ta första bästa vita medelålders man i kostym när vi ska intervjua en expert, och så hoppas jag att DOX på SVT fortsätter vara exakt lika bra som i år.

 

”ATT GRÄVBOOMEN FORTSÄTTER”
Gunilla Ericson, redaktionschef, Dagens Arbete:
– Att den pågående grävboomen i Medie-Sverige kan fortsätta, trots alla nedskärningar. Och att fler gräver i arbetslivet. Det finns många missförhållanden att avslöja och vi på DA vill ha ökad konkurrens.
2013 blir förhoppningsvis året när redaktionerna tonar ner returinformation om börsen och satsar hårdare på att uppmärksamma hur folk har det på jobbet. Dagens Arbete ska få en ny chefredaktör och jag hoppas att det är en stark publicist så att vi kan fortsätta att göra självständig journalistik med hög trovärdighet.

 

”ATT VI ÅTERFÅR SJÄLVFÖRTROENDET”
Jonas Nordling, Journalistförbundets ordförande:
– Först och främst önskar jag att alla inspärrade journalister världen över släpps fria. Men jag önskar också att den professionella journalistiken återfår självförtroendet och tydligare står upp för pressfrihet och medieetik. Och att svenska medieföretag och journalister i större utsträckning börjar samarbeta för att utveckla journalistiken och dess affärsmodeller, utan att tappa integritet och trovärdighet. En ökad kompetensutveckling och ett ökat inflytande för våra medlemmar lokalt är en nödvändighet för att vända nedskärningar till nya satsningar för branschens överlevnad.

 

”FLER OCH STÖRRE AVSLÖJANDEN”
Mattias Carlsson, reporter, Dagens Nyheter:
– Fler, bättre och större avslöjanden – helst fångade på bild. Som Expressens SD-avslöjande tydligt visat går det inte att rewrita en film, vill man se klippet alla snackar om måste man gå till deras sajt.
Vi har bara sett början på rewrite-industrin på nätet och vill man behålla läsare och annonser på sin egen sajt är exklusiva bilder och filmer en del i lösningen. Under 2013 hoppas jag därför få arbeta med webb-TV som jag tror har en lysande framtid.

 

”ETT STARKT PRESSETISKT SYSTEM”
Jeanette Gustafsdotter, VD, Utgivarna:
– … att Högsta domstolen inser att det finns ett publiceringstillfälle även för artiklar på nätet.
… ett fortsatt starkt självsanerande pressetiskt system och inte lagstiftning som hotar vår historiska unika pressfrihet med en ansvarig utgivare.
… att det sunda förnuftet segrar när det gäller det orimliga förslaget Kränkande fotografering.
… att man både på svensk nivå och på EU-nivå inser att journalistiken står för starka demokratiska värden som man måste både strida för och ge förutsättningar för.

”FOKUS PÅ FRAMTIDSFRÅGORNA”
Ola Carlson, AD, magasinet Filter:
– Jag hoppas att alla medier ska fokusera mer av sin energi på att berätta om frågorna som avgör vår framtid. Hur ska vi ställa om våra liv för att göra vår planet till ett bättre ställe? Hur definierar man om begreppet ”tillväxt”? Hur kommer det sig att vi har ett växande nationalistiskt parti i vår riksdag?  För oss på Offside och Filter hoppas jag att de projekt vi kommer att sjösätta under 2013, till exempel Johan och Martin-boken, kommer att bli så bra som vi drömmer om.

Foto: Carl-Johan Söder/SVT, Tomas Ohlsson, Johan Bergmark, Hasse Wassaether.

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler