Gå direkt till textinnehållet

Mediemagasinet granskar grannen

SVTs Mediemagasinet nagelfar på torsdag reportage som Uppdrag granskning sänt under 2003. Uppgiften är grannlaga. Redaktionerna för Mediemagasinet och Uppdrag granskning ligger vägg i vägg, i samma korridor.

SVTs Mediemagasinet nagelfar på torsdag reportage som Uppdrag granskning sänt under 2003. Uppgiften är grannlaga. Redaktionerna för Mediemagasinet och Uppdrag granskning ligger vägg i vägg, i samma korridor.

Flera av medarbetarna på Mediemagasinet och Uppdrag granskning är inte bara kolleger utan också vänner. De jobbar dessutom lokalmässigt mycket nära varandra.

– Janne Josefsson på Uppdrag granskning måste passera våra rum när han ska hämta kaffe, säger Mediemagasinets redaktör Sophia Djiobaridis.

Hon berättar att man försökt vara korrekt när man granskat sina kolleger.

– Vi har varit extremt noga med att behandla dem som vi skulle ha behandlat andra.

Mediemagasinet hemlighöll granskningen under den fas då de samlade in fakta, när de gjorde research om de program de granskade och var ute och intervjuade folk.

– Vi måste ha allt material hemma innan vi började prata med Uppdrag granskning, säger Sophia Djiobaridis.

Ställa upp

Granskningen gäller inslag som producerats i Malmö, Göteborg och Luleå.

En av de granskade reportrarna är Ingrid Haglund på SVT i Luleå.

– Jag blev först jätteförvånad och kände olust. Hade jag gjort något fel? Varför ville de tala med mig, jag som är en noggrann och seriös journalist?

Hon såg det som en skyldighet att ställa upp, men tvekade ändå att svara eftersom hennes inslag är anmält till Granskningsnämnden för radio och TV. Praxis är att man inte polemiserar innan ärendet är avslutat.

Inslaget handlade om en konflikt mellan ordföranden i Integrationspolitiska maktutredningen och två av utredningens experter, som valde att hoppa av. Senare avsatte regeringen ordföranden och en av de avhoppade experterna fick posten.

– Mediemagasinets huvudkritik var att jag inte hade frågat fler experter om vad de tyckte. Det blev lite akademiskt, lite hårklyveri. Jag tycker inte att jag gjort något stort fel.

Nils Hanson, chef för Uppdrag granskning, välkomnar Mediemagasinets initiativ.

– Det är bra att vi får känna på hur det är att bli granskade, vi som granskar andra. Det är naturligt eftersom vi, som gräver på heltid och granskar makthavare, också har stor makt själva.

Skärper sig

Enligt Nils Hanson är det bra om brister blottläggs. Vetskapen om att journalisterna i Uppdrag granskning själva kan bli granskade gör att de skärper sig.

– Att bli granskad är jobbigt men nyttigt. Alla journalister borde bli utsatta för det.

SVTs genrechef för nyheter och samhälle, Johan Lindén, har i interntidningen VipåTV fört fram tanken att utlokalisera mediegranskningen utanför Stockholm och Göteborg, där tunga samhällsprogram produceras.

– Han har all rätt att fråga sig var produktionen ska ligga, säger Sophia Djiobaridis. Men mitt svar är enkelt: Jag tror inte det blir ett dugg lättare att göra granskningen utifrån.

Men Nils Hanson tycker det vore en spännande lösning.

– Då slapp man kanske misstankar om otillbörlig hänsyn. Men då uppstår problemet att även utomstående granskare skulle avlönas av SVT.

Johan Lindén vill att public service-TV ska ha mediegranskande program även i framtiden. Men han är osäker på formerna för det.

– Hur ger vi förutsättningarna för att det mediekritiska programmet ska ha maximal trovärdighet? Erfarenheten visar att medieinstitutioner anstränger sig hårt för att undvika kritisk granskning. Och ställer högre krav på andra maktinstitutioner i samhället. Det finns knappast något program i vårt utbud som är så ifrågasatt för sina metoder att granska. Det beror naturligtvis på att Mediemagasinet granskar ömtåade journalister vars maktposition sällan ifrågasätts.

Långa kontrakt

Lindén kan tänka sig låta utomstående sköta granskningen. Integriteten skulle kunna säkras genom att man skrev relativt långa kontrakt, exempelvis på två år.

Tidigare sköttes en dominerande del av samhällsjournalistiken från SVT i Stockholm, vilket var en av anledningarna till att Mediemagasinet placerades i Göteborg.

När nu även Göteborg gör tunga samhällsprogram blir det komplicerat. Mediegranskarna sitter i Göteborg också fysiskt mycket nära dem de ska granska. Johan Lindén har bett alla enheter inom SVT föreslå hur man kan lösa problemet.

Hösten 2004 ersätts Mediemagasinet av ett nytt samhällsprogram som tar upp handikappfrågor. Johan Lindéns ambition är dock att SVT ska återfå ett mediegranskande program 2005.

hl@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos