Gå direkt till textinnehållet

Martin Kragh: ”Tonläget behöver tas ned”

Chefen för Utrikespolitiska institutets Rysslands- och Eurasienprogram Martin Kragh säger till Journalisten att han välkomnar kritik och synpunkter från andra forskare, men menar att tonläget bör skruvas ned i debatten om Aftonbladet Kultur.

Martin Kragh, docent vid Centrum för Rysslandsstudier på Uppsala universitet befinner sig mitt i mediestormen runt Aftonbladet Kultur efter att han och kollegan Sebastian Åsberg publicerat en forskningsartikel i Journal of Strategic Studies, som Journalisten berättat om.

Artikeln handlar om den ryska påverkansoperationen mot Sverige, men en mindre del som handlar om Aftonbladet Kultur har väckt mest uppståndelse. Aftonbladet har publicerat ett flertal kulturartiklar i ämnet.

Umeåforskarna Jesper Enbom och Erik Lindenius har sågat forskningsartikeln jämte fotknölarna i podden Mediespanarna, vilket Journalisten rapporterat.

Annons Annons

Martin Kragh suckar djupt. Han önskar att debatten kunde mojna.

– Tonläget behöver tas ned. Det är väldigt aggressivt och det är många missförstånd just nu, säger Martin Kragh.

– Kritik och synpunkter från andra forskare är jättevälkommen, men jag konstaterar att de två forskarna i Umeå som poddat om artikeln saknar förankring i den forskningslitteratur vi använder, nämligen inom säkerhetspolitik och statsvetenskap. Podden gör en genomgång av artikeln men kommer också med en del kommentarer som jag skulle beskriva som icke-akademiska.

Hur skulle du vilja bemöta kritiken i podden?
– Jag kan bemöta all deras kritik, och kommer att göra det när jag får tid att sätta mig ner med materialet. Jag tror mycket handlar om att forskningstraditionerna ser olika ut på våra respektive fält. Det mesta handlar nog om missförstånd.

– Det stämmer inte att vi förnekar att ha använt en referens till artikel av Putilov, men den handlar om ett annat ämne. Det är alltså ett missförstånd från Jesper Enbom.

Han har i en intervju med Journalisten tidigare svarat på mycket av den kritik som framkommit mot forskningsartikeln.

– Vi påstår inte att Aftonbladet Kultur tar order från Moskva, eller att de har medarbetare som är ryska agenter. Det finns inga sådana påståenden i vår artikel. Däremot finns det en tematik och ett narrativ i Aftonbladet Kultur som påminner om den som finns i rysk statlig kommunikation, under den undersökta perioden. Det handlar också om urvalet av vad man bevakar. Ett dominerande inslag har varit fascismen i Ukraina, säger Martin Kragh.

Fler avsnitt
Fler videos