Många journalister på misstänkt bombmans lista

1 september, 2021

En rad journalister har blivit informerade av Stockholmspolisen om att de finns listade hos en man som misstänks för en rad grova brott – bland dem förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

I en pågående förundersökning har Stockholmspolisen hittat flera dokument med listor med namn på offentliga personer. Det rör sig om nuvarande eller tidigare politiker, debattörer och jurister, samt ett större antal journalister. Enligt uppgift till Journalisten rör det sig om totalt 150 till 200 personer.

Den misstänkte, enligt Dagens Nyheter en man i 60-årsåldern bosatt i södra Stockholm, är häktad. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för brott mot lagen om sprängämnesprekursorer, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, i samtliga fall grovt brott.

Journalisten har talat med en av de journalister vars namn finns på listan, som tar allvarligt på det.

– Jag följer många av trådarna som finns i sociala medier och ser hur man där hetsar med mordplaner mot journalister, författare, politiker. Det är ofta väldigt konkreta planer med jaktgevär, var de ska stå… Med Breivik i åminne vet vi att kanske en på tusen av sådana här personer är beredd att gå från ord till handling. Det märkliga är nästan att det inte händer oftare, med tanke på mängden hat som finns på nätet, säger journalisten.

Personerna på listorna har av polisen inte bedömts vara målsägande.

– Vi är inte målsägande, att skriva namn på en lista utgör i sig inte olaga hot. Samtidigt anser polisen det vara så pass allvarligt att man valt att underrätta oss, säger journalisten.

Peter Carlsson, polisinspektör vid Stockholmspolisens avdelning för grova brott, avböjer en intervju.

– Jag varken kan eller får svara på några frågor. Det är en pågående förundersökning, åtal är inte väckt än, säger Peter Carlsson till Journalisten.

Kammaråklagare Marie Skeppstedt Törnström säger till DN att hon kommer att väcka åtal om två veckor.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies