Gå direkt till textinnehållet

Unesco uppmärksammar hot mot klimatjournalister

I en kampanj vill FN-organet Unesco uppmärksamma de ökade hoten mot journalister som bevakar klimatet. Kampanjen har tidigare synts i bland annat New York Times, och har nu översatts till svenska.

Den 3 maj har FN utsett till pressfrihetsdagen, och i år tänker FN-organet Unesco sätta fokus på klimatjournalister.

– Unesco tar varje år fram annonser som belyser en viktig fråga för pressfriheten. I år handlar det om att klimatjournalister och fotografer som dokumenterar klimatkatastrofer och miljöförstörelse är hotade och attackerade. Problemen har ökat för just klimatjournalistiken eftersom det har blivit en så polariserad fråga, säger Thérèse Amnéus, som jobbar på svenska Unescorådet och som har kontakt med de svenska tidningarna om kampanjen.

En av de annonser som svenska tidningar kan publicera.

Varje år uppmärksammar Unesco journalister och pressfrihet genom annonser i olika tidningar. Bland annat har annonser synts i New York Times, Wall Street Journal och Le Monde. Nytt för i år är att även svenska tidningar kan vara med, då annonserna nu översatts till svenska.

Annons Annons

– Tidigare har de inte gjort annonserna på nordiska språk. Men nu har vi inlett ett samarbete kring hur vi ska kunna prata mer om pressfrihetsfrågor, och då behöver de finnas på svenska också. Det känns som en spännande möjlighet att lyfta de här frågorna även här i Sverige, säger Thérèse Amnéus.

Samarbetet med tidningarna går ut på att annonserna publiceras utan Unesco betalar för platsen.

– Sverige är en jättestor givare till Unesco genom Sida, det finns såklart ett intresse att lyfta fram vad som händer med pengarna som Sverige ger, säger Thérèse Amnéus.

Unesco kommer också att publicera statistik över hur många klimatjournalister som hotas och attackeras.

– Det kommer att publiceras i samband med pressfrihetsdagen. Då kommer vi att kunna visa relevansen med den här kampanjen ännu mer, säger Thérèse Amnéus.

Annonserna tas fram på flera olika språk, den här är på tyska.

Unesco kommer också vara med och uppmärksamma pressfrihetsdagen tillsammans med bland andra Journalistförbundet, Fojo och Reportrar utan gränser på Stadsgårdsterminalen i Stockholm.

Internationellt kommer Unesco att hålla en global konferens för pressfrihet i Chile mellan den 2-4 maj.

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos