Magazine formgav nya Journalisten

17 september, 1998

DESIGN Sällan har väl en så omfattande redesign av en tidning, tagits emot med så öppna armar, som när Journalisten sjösatte sin nya form i augusti. Skörden av berömmande e-brev, telefonsamtal och tillrop är överväldigande och av redaktionen väl samlad i en pärm.

DESIGN Sällan har väl en så omfattande redesign av en tidning, tagits emot med så öppna armar, som när Journalisten sjösatte sin nya form i augusti. Skörden av berömmande e-brev, telefonsamtal och tillrop är överväldigande och av redaktionen väl samlad i en pärm.

Bakom den nya designen står professionella formgivare vid Magazine design AB i Stockholm: Ulf Berlin (numera på designbyrån Silver), som varit kreativt ansvarig, Rebecka Lindberg, som fungerat som konceptuell utvecklare, Lotta Ek, huvudansvarig art director och Lena Carlberger-Hedlund som medverkat som grafisk formgivare.

Dessutom har typograf Andreas Slättner medverkat vid redesignen av Journalisten.

– Vi har strävat efter en tydligare indelning av materialet, säger konceptchef Rebecka Lindberg om uppdraget. Dels genom placeringen i tidningen med fram-, mitt- och bakvagn, dels genom den grafiska utformningen av innehållet.

– Målet har varit att göra en tidning med mer magasinskaraktär. Våra huvudsakliga grafiska grundstenar är ett kraftigt, tydligt typsnitt och feta svarta linjer.

Resultatet kan beskådas i denna tidning.

Magazine fick uppdraget i konkurrens med tre andra formgivare och har arbetat på redesignen sedan i februari. Efter många skisser och möten presenterade man sent i våras ett slutgiltigt förslag som redaktionen därefter putsat vidare på.

Rubriktypsnittet heter Schadow, skapat av Georg Trump 1938. Brödtexttypsnittet heter Scala och ritades av holländaren Martin Majoor 1991. Berthold Akzidenz Grotesk används i faktarutor och tabeller. Typsnittet är ritat av H Berthold i början av seklet.

När den nya formen nådde läsarna i samband med höstutgivningen, blev responsen överväldigande:

”Ett klart lyft!”

”Det här är nog det bästa som hänt tidningen sedan jag blev regelbunden läsare för snart 20 år sedan.”

”vilken jättefräck tidning”

”Utomordentligt bra typsnittsval”

”Ett lyft för en tidning jag läst i många år”.

”Snyggare och mera lättläst”

”Grattis till en snygg Journalisten. Mycket bra!”

Nu undrar vi bara: Vad tycker du?

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies