Gå direkt till textinnehållet

Lunarstorm kritisk mot Expressens agerande

En journalist på Expressen skrev ett inlägg i gästboken på Lunarstorm för en av de mördade ungdomarna i Veinge och bad kompisar till de avlidna kontakta tidningen för intervjuer. Lunarstorm reagerade med att stänga gästboken.

En journalist på Expressen skrev ett inlägg i gästboken på Lunarstorm för en av de mördade ungdomarna i Veinge och bad kompisar till de avlidna kontakta tidningen för intervjuer. Lunarstorm reagerade med att stänga gästboken.

På ungdomssajten Lunarstorm inrättadesså kallade minneslundar för de två ungdomar som hittats döda utanför Östra Karup i nordvästra Skåne. Här skrev skolkamrater och anhöriga kommentarer och minnesord. Men även journalister hittade hit.

En redigerare på Expressen skrev 01.40 på måndagmorgonen ett inlägg i en av gästböckerna. Han skrev där följande: “Hej, vi på Expressen vill gärna komma i kontakt med dig som kan berätta lite om NN och NN (namnen anonymiserade av Journalisten/red). Du är välkommen att ringa 08-738 30 00 och fråga efter nattreportern eller nyhetschefen”.

En anhörig på inlägget och uppmanade besökarna att inte ringa Expressen, utan istället höra av sig till polisen. De ansvariga för Lunarstorm beslöt som en följd av inlägget att snabbt stänga ner minneslundarna, för att inte riskera flera liknande inlägg.

– De två 18-åringarna fick inte ha sin minneslund i fred. Det visar hur dåligt insatt vuxenvärlden är i ungdomars verklighet, skriver de ansvariga för Lunarstorm på sajten.

Johan Forsberg, informationsansvarig på Lunarstorm, är upprörd över Expressens agerande.

– Det är ytterst klandervärt. Våra minneslundar fyller en viktig funktion i sorgearbetet. Att tränga sig in där är som att ställa sig på en kyrkogård och skrika efter intervjupersoner.

Journalisten som skrev inlägget för Expressens räkning vill inte kommentera saken, utan hänvisar till tjänstgörande nyhetschefen Anna-Clara Welander.

Anna-Clara Welander lämnar en något annorlunda version av händelseförloppet än Johan Forsberg. Enligt henne skrevs inte inlägget i en minneslund, utan i den döda flickans gästbok.

– I den såg vi att hennes kompisar pratade om vad som hade hänt. Eftersom vi ville komma i kontakt med människor som kände henne bad vi dem som ville prata kontakta oss. På morgonen när vi gick in såg vi sedan att någon reagerat negativt. Då tog vi bort vårt inlägg.

Anna-Clara Welander tycker att det är självklart att man som journalist vid en “sådan här exceptionellt stor nyhetshändelse” försöker få tag på alla som har något att berätta.

– Men om det är någon som tagit illa vid sig är jag ledsen, säger hon.

mj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos