Gå direkt till textinnehållet

Expressenklubben kräver lokal löneglidning

Journalistklubben på Expressen kräver att lönepottens storlek ska öka med över tio procent. ”Våra medlemmar är hårt pressade av inflationen, samtidigt går affären bra”, säger klubbordförande Jan Spångberg.

I mars krävde Dagens Nyheters, Dagens Industris och Dagens Samhälles journalistklubbar högre löneökningar för sina medlemmar än vad det centrala kollektivavtalet ger. Enligt avtalet ska lönerna höjas med 3,1 procent från den 1 april i år, men klubbarna på DI, DN och DS kräver i stället 3,7 procent.

Expressens journalistklubb har på ett klubbmöte på tisdagen beslutat att kräva 3,5 procent i total löneökning för sina medlemmar, vilket innebär en ökning av lönepotten med över tio procent.

– Det är första gången som klubben har ställt ett sådant krav inför löneförhandlingen, så länge jag har varit med. Det är inget jättekrav vi ställer, säger Jan Spångberg, ordförande i journalistklubben.

Annons Annons

Varför kräver ni löneglidning nu?
– Dels för att vi har haft några tuffa år bakom oss. Vi har många unga medarbetare som är hårt pressade av bostadspriserna i Stockholm och inflationen. Dels för att Expressen går bra och koncernen som helhet går rasande bra.

Ni vill ha mer vinstdelning alltså?
– Ja. Dessutom har Expressen under många år slitit med strukturkrisen, vi har haft svårt att klara övergången från papper till digitalt, vilket har medfört ständiga besparingar. Medarbetarna har jobbat stenhårt och nu ser vi att affären går bra. En löneglidning är ett sätt att visa uppskattning.

I kravet som Expressen skickat till chefredaktör Klas Granström och vd Anders Eriksson skriver klubben:

”Det evinnerliga slitet under ständiga sparkrav måste löna sig för journalisterna på Expressen som bjuder till och som inte ger sig. Expressen måste också stå stark i konkurrensen om duktiga journalister, vara en attraktiv arbetsplats, erbjuda bra löner och därmed säkerställa hela koncernens affärsidé.”

Kommentarer

Lämna ett svar

Vi hanterar läsarkommentarer som insändare. Regler för kommentarer.

Fler avsnitt
Fler videos