FOTO: Tor Johnsson

Lönefrågan på Mittmedia vållar intern debatt

9 mars, 2018

Lönefrågorna i Mittmedia har vållat intern debatt i veckan. ”Det rimmar illa att bara cheferna får högre lön med ökat ansvar”, säger reportern på Hudiksvalls Tidning, Elisabet Greek.

Journalisten har berättat om lönestriden i Mittmedia den gångna vintern, som avgjordes i central förhandling den 21 februari. Vi har också rapporterat om Mittmediachefernas lönelyft, där flera toppchefer hade inkomstökningar på över 20 procent 2016.

I veckan har lönefrågan vållat öppen debatt på internsidan Utveckla Mittmedia, efter att reportern Elisabet Greek lagt ut ett inlägg. Hon skriver i inlägget att hon blev ”upprörd och provocerad” av listan över chefernas lönelyft – sett till de blygsamma löneökningarna för journalisterna. Elisabet Greek ifrågasätter varför chefer som fått ökat eller nytt ansvar kan höja sin lön, medan detsamma inte gäller journalister.

– Jag tycker att det är orättvist och orimligt. Jag fattar att vi måste spara pengar, och tycker att det är bra att de plockat bort befattningar i chefsleden också, när de plockat bort befattningar på redaktionsgolven. Men det rimmar illa att bara cheferna får högre lön med ökat ansvar. Jag har som reporter i dag ett helt nytt jobb jämfört med för fyra år sedan. Vi gör så mycket andra saker mer än bara skriver, och har jättemycket ansvar. Jag fick en höjning på 1,3 procent senast, säger Elisabet Greek.

Elisabet Greek berättar att hon våndades inför att uttrycka kritiken öppet, men att hon känner förtroende för vd Per Bowallius och sin chefredaktör Anders Ingvarsson.

– Vi har tidigare i Mittmedia haft en ledning som inte har varit särskilt öppen för kritik eller synpunkter. Det har verkligen präglat arbetsmiljön och arbetsglädjen hos oss att det varit så, få har vågat uttrycka någon åsikt alls. Men det förändrades när vi fick en ny ledning sommaren 2016, säger hon.

I sitt veckobrev den 7 mars skriver vd Per Bowallius bland annat att frågan om företagets lönestruktur för journalister är komplicerad och ska tas upp vid ett möte med Journalistförbundet och Almega den 20 mars. Han uppmanar också alla medarbetare att själva ta ansvar för att få ett bra lönesamtal med närmaste chef inför årets lönerevision.

– Jag känner mig lyssnad på och tagen på allvar, men tycker inte att jag fått svar på mina frågor, säger Elisabet Greek om svaren från ledningen.

Vad har du för förväntningar inför årets löneprocess?
– Jag har jobbat här i snart elva år och det har sett likadant ut hela tiden. Men vore det inte utvecklande för Mittmedia med en ny lönekultur? Med det menar jag högre lön för utvecklat ansvar. Vi reportrar gör i dag saker som nyhetscheferna gjorde förr, men har inte nyhetschefslöner. Vi ligger också lågt i lön i Mittmedia, och det är en ojämn lönefördelning inom koncernen.

Journalisten har sökt Per Bowallius.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies