Gå direkt till textinnehållet

Lokalredaktör kandiderade till posten som kommunalråd

I mitten av januari bevakade lokalredaktör Boo Rundqvist kommunen för Värmlands Folkblad. I slutet av månaden var han under några hektiska dagar den samlade oppositionens kommunalrådskandidat.Han hade nytt jobb på gång vid jul och sa upp sig efter 23 år som lokalredaktör. Då blev han en bricka i det kommunpolitiska spel han så länge bevakat. Oppositionen ville ha sin partilöse lokalredaktör som nytt kommunalråd i den s-styrda kommunen.

I mitten av januari bevakade lokalredaktör Boo Rundqvist kommunen för Värmlands Folkblad. I slutet av månaden var han under några hektiska dagar den samlade oppositionens kommunalrådskandidat.

Han hade nytt jobb på gång vid jul och sa upp sig efter 23 år som lokalredaktör. Då blev han en bricka i det kommunpolitiska spel han så länge bevakat.

Oppositionen ville ha sin partilöse lokalredaktör som nytt kommunalråd i den s-styrda kommunen. I mellandagarna sa han ja under förutsättning att han fick tillräckligt stöd.

Annons Annons

Sen hade han semester och jobbade ett par veckor tills han fick besked. Enligt vad han förstått stod hela oppositionen, från höger till vänster, plus någon avhoppad socialdemokrat bakom.

– Jag trodde inte själv att det var så enkelt att ena så många partier i en och samma fråga.

Men kommunalråd ska han inte bli, säger Boo, som drog sig ur när det sittande kommunalrådet förklarade sig beredd att, trots lång tids sjukdom, försöka sitta kvar.

Nu ska socialdemokraterna i Hagfors lappa ihop ett splittrat parti, men det slipper Boo Rundqvist bevaka. Han skriver inget kommunalt resten av uppsägningstiden.

Men var det inte svårt att bevaka kommunpolitiken som journalist sedan du blivit tillfrågad om att ställa upp som motkandidat till socialdemokraternas kandidat?

– Det kan man säga att det varit på sätt och vis. Men jag var ingen given kandidat förrän i onsdags kväll. Sen dess har jag inte skrivit en rad, säger Boo Rundqvist en dryg vecka efter den värsta kalabaliken.

Hur känns det att börja jobba igen på måndag?

– Jag hoppas att det ska kännas som vanligt. Både i går och i dag har jag fått väldigt många klappar på axeln av läsare men inte en enda banning, säger han.

Värmlands Folkblads chefredaktör Anita Sandell tycker att Boo Rundqvist skött turerna korrekt.

– Det är ju ingenting som påverkar hans jobb om han får en förfrågan om något han gått och drömt om. Inte medan han bara funderar utan att yppa något utåt. För mig är det viktigaste att det inte påverkat hans tjänsteutövning, säger Anita Sandell.

borge.nilsson@textra.se

Fler avsnitt
Fler videos