Gå direkt till textinnehållet

Livets Ord: ”Allt fler röster mot fri abort i tidningar”

Det har blivit lättare för motståndare till den fria aborten att föra fram sina åsikter i medier. Det menar Livets Ords tidning Magazinet på ledarplats i tidningens nätutgåva. Som bevis för sitt påstående hänvisar den till artiklar som publicerats i Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Det har blivit lättare för motståndare till den fria aborten att föra fram sina åsikter i medier. Det menar Livets Ords tidning Magazinet på ledarplats i tidningens nätutgåva. Som bevis för sitt påstående hänvisar den till artiklar som publicerats i Svenska Dagbladet och Aftonbladet.

Aftonbladet hade nyligen en serie om att ryggmärgsbråck på foster numera kan opereras i livmodern. Artikelförfattaren Renée Höglin skriver även om sin son som föddes med ryggmärgsbråck. Artikeln har rubriken ”Jag kunde ha valt abort – och missat Mattias”.

Svenska Dagbladet har haft en längre artikelserie som tagit upp de känslomässiga och etiska konflikter vi ställs inför i och med att vi har ny teknik för att hantera livets start. I två reportage berättar kvinnor om det svåra beslutet att göra abort.

Annons Annons

Dessa artiklar har Magazinet tagit som bevis på att allt fler kommentarer mot den fria aborten släpps fram i stora rikstäckande tidningar.

– Ingen av artiklarna har varit emot abort. Vi skrev om att det inte är lätt att göra abort, att det är ett svårt val, säger Anders Haag, redaktör för Svenska Dagbladets Idagsidor och tillägger att redaktionen var medveten om hur artiklarna skulle kunna tolkas och övervägde att införa motartiklar där kvinnor upplevt det som en lättnad att göra abort eller kvinnor som tvingats föda.

Få får stort utrymme

Arne Höök, biträdande chef på Aftonbladet Kvinna, anser att abortmotståndarna får ett ovanligt stort genomslag i medier med tanke på hur många de är.

Även organisationen Ja till Livet anser att det blivit något lättare att få sina åsikter framförda i större medier.

– Nya rön om det ofödda barnet har ökat intresset för att höra våra ståndpunkter, säger Tomas Seidal, ordförande i Ja till Livet och patolog vid Centralsjukhuset i Karlstad.

Han har även blivit citerad på Aftonbladets ledarsida.

– Det har inte hänt tidigare att Aftonbladet brytt sig om vad jag skrivit. Jag får tolka det som ett nyuppvaknat intresse för vad jag tycker, även om den inte delar mina åsikter, säger Tomas Seidal.

“Skickligt att utnyttja Aftonbladets ledarsida för propaganda”

Aftonbladets biträdande chef för ledarsidan Helle Klein anser att det är skickligt av en hårdnackad abortmotståndare som Tomas Seidal att utnyttja Aftonbladets ledare för sin propaganda.

”Vi skrev en hel söndagsledare som just handlade om risken för att abortmotståndarna får vind i seglen i och med att läkarvetenskapen görs till huvudsak och kvinnans rätt att bestämma över sin kropp till bisak. Att vi citerar Tomas Seidal beror på att han är en av de läkare som just använder vetenskapen till att underbygga abortmotståndet”, svarar Helle Klein i ett mejl.

pj@sjf.se

Fler avsnitt
Fler videos