Gå direkt till textinnehållet

Ledamot hoppar av Mediestödsnämnden i protest

Maria Norbäck lämnar Mediestödsnämnden i protest mot att nämnden ger stöd till främlingsfientliga medier på högerkanten.

I fredags meddelade Maria Norbäck att hon lämnat Mediestödsnämnden. Det rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken är att nämnden fortsätter att dela ut stöd till alternativa medier som systematiskt använder tvivelaktiga journalistiska metoder.

”Dessa medier har satt i system att i sin så kallade journalistik trakassera enskilda handläggare och tjänstemän. Jag ser de ökade trakasserierna mot politiker, tjänstemän, professionella journalister, och opinionsbildare som ett allvarligt demokratiproblem”, skriver Norbäck till Myndigheten för press, radio och tv.

Till DN säger hon att det ”stora problemet är de främlingsfientliga medierna på högerkanten, det är bara där som jag har sett dessa tvivelaktiga journalistiska metoder.”

Mediestödsnämnden beviljar flera olika sorters stöd. Under 2020 fick flera högerextrema eller högerpopulistiska och främlingsfientliga medier redaktionsstöd: Exakt24 fick 927 000 kronor, Swebbtv fick 350 000 kronor och Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) fick 1,2 miljoner kronor. Nya Tider får i år drygt 5,4 miljoner kronor i driftstöd.

I fredags meddelade Mediestödsnämnden också att man beviljat Samhällsnytt totalt 245 000 kronor i så kallat ”vita fläckar-stöd” för lokal journalistisk bevakning av Botkyrka, Huddinge, Järfälla, Sigtuna, samt Järvaområdet (Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Akalla, Husby).

Fler avsnitt
Fler videos