Ledamot hoppar av Mediestödsnämnden i protest

31 maj, 2021

Maria Norbäck lämnar Mediestödsnämnden i protest mot att nämnden ger stöd till främlingsfientliga medier på högerkanten.

I fredags meddelade Maria Norbäck att hon lämnat Mediestödsnämnden. Det rapporterar Dagens Nyheter. Orsaken är att nämnden fortsätter att dela ut stöd till alternativa medier som systematiskt använder tvivelaktiga journalistiska metoder.

”Dessa medier har satt i system att i sin så kallade journalistik trakassera enskilda handläggare och tjänstemän. Jag ser de ökade trakasserierna mot politiker, tjänstemän, professionella journalister, och opinionsbildare som ett allvarligt demokratiproblem”, skriver Norbäck till Myndigheten för press, radio och tv.

Till DN säger hon att det ”stora problemet är de främlingsfientliga medierna på högerkanten, det är bara där som jag har sett dessa tvivelaktiga journalistiska metoder.”

Mediestödsnämnden beviljar flera olika sorters stöd. Under 2020 fick flera högerextrema eller högerpopulistiska och främlingsfientliga medier redaktionsstöd: Exakt24 fick 927 000 kronor, Swebbtv fick 350 000 kronor och Samhällsnytt (tidigare Avpixlat) fick 1,2 miljoner kronor. Nya Tider får i år drygt 5,4 miljoner kronor i driftstöd.

I fredags meddelade Mediestödsnämnden också att man beviljat Samhällsnytt totalt 245 000 kronor i så kallat ”vita fläckar-stöd” för lokal journalistisk bevakning av Botkyrka, Huddinge, Järfälla, Sigtuna, samt Järvaområdet (Rinkeby, Tensta, Hjulsta, Kista, Akalla, Husby).

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av ingemar schmid mån, 2021-05-31 17:37
Här visas tydligt att fascister och antidemokrater välkomnas in i värmen. Var det inte detta som aldrig skulle får hända igen? Heder åt Maria Norbäck vägrar delta detta spektakel.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies