LÄSTIPSET

19 november, 1998

-

FOLKHEMMETS RÖST

Karin Nordberg

Brutus Östlings Bokförlag Symposion

I snart 80 år har radion talat till svenska folket. I dag mest i form av rappa nyheter eller som ren underhållning.

Men i radions tidiga decennier var folkbildningen en av mediets allra tyngsta uppgifter. I sin doktorsavhandling Folkhemmets röst behandlar idéhistorikern, tidigare radiojournalisten, Karin Nordberg just denna numera bortglömda roll. Aspekter som dessutom kastar nytt ljus på dagens mediesituation.

Därför är jag republikan

Vilhelm Moberg

Atlas

Vilhelm Mobergs stridsskrift Därför är jag republikan kom första gången ut 1955 på Folket i Bild Förlag. Nu ger Atlas ut den i nyutgåva med syftet att väcka ny debatt om det svenska statsskicket.

Vilhelm Mobergs kampskrift är fylld av ilska och ironi. Det är en rolig bok som är både lärorik och spännande, skriver Annette Kullenberg i förordet.

Vinterkokboken

Eva Wrange och Nisse Peterson

Natur och Kultur/LTs förlag

Journalisten Eva Wrange och fotografen Nisse Peterson har kommit ut med den sista kokboken i sin årstidsserie.

Tonvikten ligger på det europeiska köket och husmanskost men det bjuds också rätter från mer långväga kök.

http://www.lokus.com

Tre före detta elever från JMG i Göteborg; Morten Postrup, frilans, Rasmus Malm, Nerikes Allehanda, och Johanna Rundgren, Blekinge Läns Tidning, har startat en tidskrift på webbadressen www.lokus.com. De ”skriver de texter de själva skulle vilja läsa” om kultur, samhälle och samtid och de kallar sin tidskrift en postmodern publikation gjord av pretentiösa sjuttiotalister.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies