Gå direkt till textinnehållet

Lars Hansson lämnar UR

Utbildningsradions VD Lars Hansson avgår. Som skäl anger han såväl den skarpa fackliga kritiken mot honom som oenighet med staten om vilken väg UR ska gå i framtiden.

Utbildningsradions VD Lars Hansson avgår. Som skäl anger han såväl den skarpa fackliga kritiken mot honom som oenighet med staten om vilken väg UR ska gå i framtiden.

Lars Hansson har länge varit en omstridd VD. Facken på public service-företaget har vid flera tillfällen kritiserat honom hårt för att han gett UR en alltför kommersiell profil och man har menat att hans fäbless för omorganisationer har skapat oro bland de anställda. Även hans ledarstil har påtalats.

Senast i februari i år krävde Barbro Ljungström, ordförande i URs journalistklubb, Lars Hanssons avgång (se Journalisten nr 4/98).

Annons Annons

Ljungström är glad över de nya vindar som i dag blåser inom företaget.

Hon framhåller att URs nuvarande styrelse, som tillträdde för ungefär två år sen, är märkbart mera lyhörd för personalens synpunkter än vad tidigare styrelser varit. I vintras stoppade styrelsen exempelvis en omfattande omorganisation. VD ville bland annat flytta producenter från programavdelningen till marknadsavdelningen, något som retade journalisterna på UR.

Lars Hansson avgår den 1 september, men en tillförordnad VD kommer troligen inom kort att utses. Det lutar åt att URs administrative chef Rolf Svensson får fungera som VD till dess att Lars Hanssons efterträdare har blivit utsedd.

Agne Hansson, riksdagsman © och ordförande i Utbildningsradions styrelse, räknar med att en ny VD ska vara utsedd till årsskiftet.

— Tillsättningen ska ske i samverkan med de anställda, säger Agne Hansson. Det blir också ett tillfälle till en bred diskussion och en genomlysning av situationen.

Barbro Ljungström är klar över vilken sorts person hon vill ska efterträda Lars Hansson.

— Vi journalister vill ha en chef som är intresserad av public service och som brinner för programverksamheten, säger hon.

Lars Hansson befann sig på tisdagen på tjänsteresa och var oanträffbar för en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos