Läraren fick inte
komma till tals

7 maj, 2012

PON-beslut PON klandrar Bohusläningen för att ha brutit mot god publicistisk sed i en artikel om föräldrar hållt sina barn hemma i protest mot en lärare.

Artikeln, som blev förstasidestoff i augusti i fjol, grundar sig i det missnöjet flertalet föräldrar kände när de fick reda på vem som skulle bli lärare åt en fjärdeklass. Protester till både rektor och kommun hade inte hjälpt och därför skulle majoriteten av föräldrarna inte låta sina barn få närvara vid skolstarten.

Anledningen var att flera av föräldrarna med äldre barn haft väldigt dåliga erfarenheter av samma lärare.  Enligt en anonym förälder ska hon bland ha utsatt elever för fysiskt våld och annan kränkande behandling. 

I sin anmälan till PON skriver läraren att hon inte har fått möjlighet att kommentera uppgifterna om kränkande behandling och våld som förekom i artikeln.

PON bedömer att läraren i detta fall borde ha fått kommentera uppgifterna och att hon dessutom har varit lätt att identifiera då Bohuslänningen skrivit ut vilken ort skolan låg i.

PON klandrar därför tidningen för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Karina Morberg

Taggar: PON, Bohuslänningen

Kommentarer

Det finns 2 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av stefan e tis, 2012-05-08 06:32
ar verkat som ombud hos PON för läraren som Bohusläningen berättade om ungefär samma innehåll publicerades 110821 av P4Väst –" Det handlar om både verbala kränkningar och fysisk hårdhänthet" Båda skrivna av mycket erfarna journalister som inte gjort någon research och inte låtit läraren kommentera dessa allvarliga anklagelser Båda har fungerat som megafon åt en föräldragrupp! Talesman för denna föräldragrupp var en lärare på Ljungskile Folkhögskola. På denna folkhögskola finns en journalistutbildning med mycket stora kontaktytor både mot Bohusläningen och P4Väst ( delvis gemensam personal praktikplatser mm) Är det bara en tillfällighet att två lokala medier samtidigt reservationslöst publicerar en bild fylld av direkta felaktigheter och med tydlig tendens? (vi missade att anmäla P4Väst)
Inlagt av Lars Söderström tis, 2012-05-08 09:30
Tidningen stavara sitt namn Bohusläningen, Carin Mårberg.
PON-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Hatad

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies