Gå direkt till textinnehållet

Landsting vill styra personaltidning

Ledningen för landstinget i Norrbotten vill göra om personaltidningen från en fristående journalistisk produkt till en ledningsstyrd tidning – och hotar att ta ifrån redaktören Barbra Lindbergh utgivarskapet för tidningen.

Ledningen för landstinget i Norrbotten vill göra om personaltidningen från en fristående journalistisk produkt till en ledningsstyrd tidning – och hotar att ta ifrån redaktören Barbra Lindbergh utgivarskapet för tidningen.

Upprinnelsen till konflikten är att Barbro Lindbergh skrev en krönika i Landstingstidningen i Norrbotten om turerna kring upphandlingen av landstingstvätten. Det föranledde det socialdemokratiska landstingsrådet Kent Ögren att hota med att ta från henne utgivaransvaret för tidningen. Han ansåg att det redan fanns tillräckligt med tidningar i Norrbotten som kritiskt granskade landstinget.

Kent Ögren har nu, under förevändningen att Landstingstidningen ska genomgå en organisationsförändring och bli landstingsledningens informationskanal, fått landstingsdirektören Elisabeth Holmgren att ställa krav att informationschefen Lars Tyskling blir ansvarig utgivare och redaktör.

Barbro Lindbergh skulle enligt arbetsgivarens förslag fortsätta som journalist på tidningen och ingå i ett redaktionsråd bestående av arbetsgivarens informatörer.

Barbro Lindbergh är ensamredaktör på Landstingstidningen och stora delar av innehållet görs i dag av frilansar.

I tidningens policy står det att Landstingstidningen ska vara helt fristående från landstingets ledning och att ansvarig för innehållet är redaktören, som också är ansvarig utgivare. Vidare står det att tidningen ska arbeta utifrån journalistiska principer.

Vem som är ansvarig utgivare beslutas av landstingsstyrelsen, som inte har några planer på att ta upp frågan om utgivarskap vid nästa sammanträda om en vecka.

Barbro Lindbergh har fått flera utmärkelser för sitt arbete med Landstingstidningen. Senast utnämndes den till Bästa personaltidning år 2003. Hon har oclså nominerats till Svenska publisherpriset de senaste två åren

– Ändå vill de göra om tidningen och ha ett redaktionsråd bestående av informatörer som ska tala om vad jag ska skriva. Jag har fått ett uppdrag där det tydligt står att jag är ansvarig utgivare för en fristående tidning, säger Barbro Lindbergh.

I slutet av förra veckan träffade arbetsgivaren de olika fackklubbarna på landstingen: SKTF, SACO, Kommunal och Vårdfacket. De sade bestämt nej till att tidningen skulle göras om och bli ett organ för landstingets ledning. Vill arbetsgivaren nå ut med information kan de göra det via nätet, ansåg fackklubbarna.

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos