Gå direkt till textinnehållet

Landshövdingar i protest mot SVT

Följ sändningsvillkoren och bibehåll nuvarande tre produktionsorter för allmän-TV i norra Sverige, kräver två landshövdingar i Norrland i ett öppet brev till SVT.

Följ sändningsvillkoren och bibehåll nuvarande tre produktionsorter för allmän-TV i norra Sverige, kräver två landshövdingar i Norrland i ett öppet brev till SVT.

SVT-ledningens förslag med nedläggning av allmän-TV-produktionen i Sundsvall och Luleå är överraskande och oroväckande och kommer att göra Sverige mycket fattigare. Det menar de två Norrlandshövdingarna Gerhard Larsson, Landshövding i Västernorrlands län, och Per-Ola Eriksson, Landshövding i Norrbottens län.

De påpekar att förslaget leder till att det bara kommer att finnas ett produktionsställe Umeå, med fullständig produktionskapacitet på en yta motsvarande mer än halva Sverige, och hänvisar till riksdagsbeslut om att regionala och lokala organisationer ska ges resurser så att förhållandena i hela landet speglas och representeras i SVT.

Annons Annons

Förslaget strider mot riksdagens målsättning, menar landshövdingarna och skriver:

”Det räcker inte med att produktionspersonal då och då reser ut och gör nedslag i landet. Om producenter och programkreatörer ska göra bra television som berör hela Sverige och våra olika kulturer/särdrag bör de bo och leva i olika “miljöer” i Sverige. Detta är viktigt för att förstå de stämningar och den verklighet som vi tror allmän-TV behöver spegla i programmen.”

Sparförslaget är också förödande för mediakompetensen i Norrland, menar brevskrivarna och kräver att SVT bibehåller nuvarande tre produktionsorter i Norrland.

pf@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos