Gå direkt till textinnehållet

Kvinnlig sportkommentator hotas och trakasseras

För hockeykommentatorn Lena Sundqvist är hot och hat är en del av vardagen. ”Det är kommentarer om allt från hur man ser ut och hur man låter till att folk äcklas av att se och höra mig, ” berättar hon i Gomorron Sverige.

Lena Sundqvist, kommentator på C More och TV4, får ofta ta emot hot och hat i sin yrkesroll.

”Mycket av det har att göra med att man är kvinna. Många män får också ta emot hat, men jag tror att jag kan få det på ett annat sätt. Det finns folk som blir otroligt upprörda att jag har kommit in i den här rollen, som har varit otroligt mansdominerad. Hela sportjournalistvärlden är mansdominerad och kommentatorsrollen, framför allt inom lagidrott, har varit extremt mansdominerad,” säger Lena Sundqvist i Gomorron Sverige.

Lena Sundqvist jobbade tidigare på Radiosporten och började med TV för ett år sedan. Hon var då första kvinna att kommentera SHL, Swedish hockey league, tidigare Elitserien i ishockey. Hon fick direkt uppleva starka reaktioner. Det startades ett Twitter-konton enbart med syfte att uttrycka hat mot henne.

”Det handlar om hur man ser ut, hur man låter till vilken väg jag har gått för att få mitt jobb, för det kan ju inte ha med kompetens att göra, till att folk äcklas av att se och höra en, att jag är en skam.

Lisa Edwinsson, ordförande Svenska Sportjournalistförbundet, menar att Sundqvist är ett exempel på ett stort problem i hela branschen.

”Det är oacceptabelt oavsett om det är män eller kvinnor som drabbas av hatet och hoten. Tyvärr är det ett branschproblem inom hela journalistiken. Det finns en tendens att man gömmer sig bakom ett Twitter-konto eller en dator och tänker inte på att den på andra sidan är en riktig person.”

En enkätundersökning som Sportbladet gjorde och presenterades april visade att 70 procent av de kvinnliga sportreportrarna som jobbar inom etermedier har känt sig hotade.

Fler avsnitt
Fler videos