Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke talar på Journalistförbundets kongress i Bålsta FOTO: Tor Johnsson

Kulturministern: ”Vi kan inte dra ner på public service”

11 april, 2018

Journalistkongressen 2018 Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke meddelade under Journalistkongressen, med anledning av det stora sparbetinget på public service i Danmark, att något liknande inte är aktuellt för public service i Sverige. Hon lovade också att korta handläggningstiden för utlämnande av allmän handling på regeringskansliet.

Alice Bah Kuhnke var inbjuden som talare på Journalistförbundets kongress i Bålsta, och svarade också på frågor från ombuden, och från förbundsordförande Jonas Nordling.

Apropå det danska förslaget om en nedbantning av public service med 20 procent fick hon en fråga om något liknande kan bli aktuellt i Sverige.

– Det är oroande. Vi kan inte dra ner på public service, sade Alice Bah Kuhnke.

Hon fick också frågor om mediestödet. Elisabeth Hedman från Norrländska Socialdemokraten undrade hur man rent praktiskt ska lösa frågan med extra stöd till medier som börjar bevaka så kallade vita fläckar. Kulturministern medgav att det är svårt att just nu precisera stödets utformning för att undvika att medier utnyttjar systemet genom att till exempel lägga ner och sedan starta lokalredaktioner.

Alice Bah Kuhnke lovade också att regeringskansliet ska få ordning på problemen med dröjsmål vid utlämning av allmän handling, och att regeringen är överens om att korta handläggningstiden så att man lever upp till grundlagens krav.

När Journalisten efter frågestunden frågade Alice Bah Kuhnke om hur snart regeringskansliet ska leva upp till lagkravet vad gäller offentlighetsprincipen, blev svaret något mer svävande:

– Vi behöver säkerställa att vi har resurser för att vi ska kunna hantera utlämningen av allmänna handlingar. Det finns några departementet som får betydligt många fler förfrågningar, och UD är ett av dem, och de behöver omlokalisera sina resurser, sade Alice Bah Kuhnke till Journalisten.

Är det någonting som kommer att ske nu?
– Vi gör det nu. Vi säkerställer att vi har resurser så att vi kan leva upp till offentlighetsprincipen. Det är inget regeringsbeslut, men det är något vi har diskuterat i regeringen och vi har kommit överens om att vi måste leva upp till kravet.

Hur mycket kommer det att kosta?
– Det vet jag inte och det ser nog väldigt olika ut på olika departement. Det handlar om en omorganisering av våra resurser inom budget.

När ska den omorganisationen vara klar?
– Vi gör det nu. Det är något som vi har diskuterat under flera år.

Ni har alltså diskuterat detta i flera år och ännu inte nått i mål?
– Samtidigt har ju antalet utlämningsärenden ökat kraftigt, särskilt på vissa departement.

Men du tror att ni i och med detta ska kunna leva upp till de lagkrav som finns?
– Det är inte en fråga om vi ska det eller inte; vi ska det, punkt slut.

Journalistkongressen 2018

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies