Anton Swärdhagen. FOTO: Ida Arvebro

Kulturbråket i Hälsingland: ”Duktiga reportrar kan inte ersätta en kunnig redaktör”

11 november, 2022

DEBATT En allmänredaktion kan inte förväntas hålla sig ajour med hela kulturlivet. Det fokus en driven kulturredaktör har på sitt område ska inte underskattas, skriver reportern Anton Swärdhagen om kulturbevakningen på Bonniers tidningar i Hälsingland.

Journalisten rapporterade igår om uppropet från 16 kulturskapare i Hälsingland mot att de fyra lokaltidningarna skrotar kulturredaktörstjänsten och låter sina allmänreportrar sköta kulturbevakningen.

Nu fortsätter debatten. Ett olyckligt beslut att dra in redaktörstjänsten, skriver Anton Swärdhagen, reporter på Katrineholms-Kuriren och tidigare vikarierande kulturredaktör på Hälsingetidningarna (2020).

”Självfallet kan vilken reporter som helst bevaka en konsert eller konstutställning. Men en kulturredaktör har ett större uppdrag än så. Dennes jobb är att se och förklara de övergripande skeendena i områdets kulturliv. En kunnig redaktör kommenterar och kartlägger samtiden, som när [tidigare kulturredaktören Christina] Busck ifrågasatte riksspelmannen Thomas von Wachenfeldts naiva inställning till den högerextrema stiftelse varifrån han mottog ett pris”, skriver han.

Läs hela debattartikeln här.
 

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Årets groda 2022

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2022 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Annons: NTM söker sommarvikarier

Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies