Gå direkt till textinnehållet

Kulturarbetare värnar upphovsrätt inom EU

Representanter för 25 000 kulturarbetare i Sverige antog inför EUs kulturministermöte i Falun den 20 maj en resolution där de kräver stärkt skydd för upphovsrätten inom EU. I Sverige är upphovsrätten i det digitala TV-nätet hotad i och med planerna om att tillåta reklamavbrott trots att de kränker den konstnärliga upphovsrätten.

Representanter för 25 000 kulturarbetare i Sverige antog inför EUs kulturministermöte i Falun den 20 maj en resolution där de kräver stärkt skydd för upphovsrätten inom EU.

I en protestskrivelse hänvisar man till att det kommersiella trycket från multinationella mediekoncerner hotar att urholka skyddet för upphovsrätten. I Sverige är upphovsrätten i det digitala TV-nätet hotad i och med planerna om att tillåta reklamavbrott trots att de kränker den konstnärliga upphovsrätten.

“Ett led i den globala girigheten”

– De pågående attackerna på upphovsrätten är ett led i den globala girigheten, säger Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén i ett uttalande. Om mediekonglomeraten lyckas slå sönder upphovsrätten är det ett hot mot mångfalden. Den fria debatten och därmed demokratin.

Annons Annons

Bakom resolutionen står förutom Journalistförbundet också representanter för dramatiker, författare, bildkonstnärer, filmare och fotografer.

Fler avsnitt
Fler videos