Kravet på att släppa Gui Minhai stöds av europeiska ambassadörer
I går bekräftade Kina för första gången att svenska förläggaren Gui Minhai gripits.
Det skedde efter ett hårdnande klimat mellan Kina och Sverige sedan utrikesminister Margot Wallström i måndags gjort ett skarpt uttalande mot Kinas behandling av Gui Minhai:
”Vi kräver att vår medborgare ges möjlighet att träffa svensk diplomatisk- och medicinsk personal och att han frisläpps så att han kan återförenas med sin dotter och familj”, sa Margot Wallström.
Kina svarade att de inte kunde acceptera ett ”så ansvarslöst uttalande”.
I går kväll gick den tyska ambassadören i Kina, Michael Clauss, ut och gav sitt stöd till Gui Minhai, berättar Expressen. Ambassadören sa att alla europeiska länder med närvaro i Kina stöder Sverige på denna punkt.
I Expressen skriver Kinakännaren och journalisten Jojje Olsson: ”När Sverige nu inte bara i hemlighet utan även uttalat officiellt har hela EU:s stöd så finns det inte längre några ursäkter för att fortsätta gå försiktigt fram. Kina är ingalunda immunt mot åtgärder eller ens kritik, särskilt inte när detta sker på gemensam front.”
I går protesterade också Benjamin Ismaïl, tidigare chef för Reportrar utan gränser i Asien, utanför UD. Han är kritisk till hur regeringen hanterat fallet med Gui Minhai. "Uttalanden räcker inte, regeringen måste vidta sanktioner", säger han till SVT.
Den svenska förläggaren Gui Minhai är bosatt i Hongkong. Han kidnappades i oktober 2015 när han var på semester i Thailand och fördes till Kina. I oktober 2017 släpptes han ut från fängelset, men var inte fri att lämna landet. Den 20 januari greps han när han och svensk ambassadpersonal satt på ett tåg på väg till en läkarundersökning på Sveriges ambassad.