CGNT lanserades i USA 2016.

Kräver indraget tillstånd för kinesisk tv i Storbritannien

26 november, 2018

En brittisk man som tvingats till falska erkännanden i kinesisk stats-tv vänder sig nu till brittiska myndigheter för att få dem att dra in tillståndet för Kinas globala tv-kanal CGT (China Global Television).

Nyhetsbyrån AP rapporterar att den brittiske medborgaren Peter Humphrey i fredags vände sig till den brittiska granskningsnämnden Ofcom, med begäran att CGT ska få sitt brittiska sändningstillstånd indraget.

Enligt anmälan har den kinesiska tv-kanalen brutit mot brittiska sändningsregler när den sänt framtvingade erkännanden som Peter Humphrey och hans fru Yingzeng Yu gjort. De har avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff i Kina, anklagade för att olagligt ha hanterat personuppgifter om kinesiska medborgare, efter att Humphrey i sin yrkesroll undersökt en säkerhetsläcka inom läkemedelsbolaget GlaxoSmithKline.

Enligt Peter Humphrey skedde erkännandena under tvång och med lugnande medel i kroppen.

Humphrey har fått hjälp av den svenska människorättsaktivisten Peter Dahlin, som också suttit i kinesiskt fängelse. Enligt Dahlins nya grupp Safeguard Defenders har CGT sänt minst 100 framtvingade erkännanden, varav åtta visats i Storbritannien.

Ofcom säger att man ska hantera ärendet skyndsamt, skriver AP. 2012 drogs tillståndet för Iranägda Press TV in i Storbritannien, efter att den visat en framtvingad intervju med Newsweek-journalisten Maziar Bahari som då satt fängslad i Iran.

Som Journalisten tidigare berättat har kinesisk stats-tv planer på att de närmaste åren anställa 350 journalister till ett nytt europeiskt nyhetsnav i Chiswick i västra London.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies