Gå direkt till textinnehållet

Kräver att regeringen agerar mot Belarus

Flera tunga svenska aktörer går samman i ett upprop för pressfriheten i Belarus.

Reportrar utan gränser, Medieinstitutet FOJO, Tidningsutgivarna, Föreningen grävande journalister och Journalistförbundet uppmanar nu regeringen att agera mot attacker och övergrepp på journalister i Belarus.

Efter presidentvalet i Belarus är det oroligt i landet, med journalister som blir påhoppade, gripna, eller får sina kameror och minneskort beslagtagna, skriver Reportrar utan gränser.

Det händer även att reportrar ”försvinner” i flera dygn innan de plötsligt åter kan kontakta familj och arbetsgivare, fortsätter de.

Annons Annons

Enligt det belarusiska journalistförbundet BAJ har minst 15 journalister skadats, fängslats eller försvunnit bara under de senaste dagarna.

”Vi vill se ett omedelbart frisläppande av de journalister som gripits och fängslats enbart för att de utför sitt arbete med att rapportera om vad som pågår i landet. (…) Vi uppmanar Sveriges regering och det internationella samfundet att noga följa situationen för oberoende media och agera via kanaler såsom EU och OSSE mot våldet mot journalister i Belarus”, skriver de i uppropet.

– Det som sker nu i Belarus är oroande, nedslående och väldigt allvarligt. Även om informationen som kommer är knapphändig så finns det fortfarande källor som berättar om det som pågår, och det är viktigt att vi lyssnar på dem och följer det som händer, säger Ulrika Hyllert till Journalisten.

Fler avsnitt
Fler videos