Gå direkt till textinnehållet

Konkurrent till nya VA/NN planeras Vill starta gratisblad i Ådalen

DAGSPRESS Den tidning som ska ersätta Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda i Ådalenområdet kan få konkurrens.

DAGSPRESS Den tidning som ska ersätta Nya Norrland och Västernorrlands Allehanda i Ådalenområdet kan få konkurrens. Reklammannen Örjan Leek vill starta en gratis dagstidning och förhandlar just nu om finansiering med två medieföretag i Stockholm.

Örjan Leek har jobbat som sportjournalist både på NN och VA, och driver sedan tio år en egen reklambyrå i Härnösand. När beskedet om nedläggningarna av de bägge tidningarna kom agerade han snabbt.

– Jag har gått och funderat på idén i två år. När detta hände bjöd jag in ett antal journalister från VA och NN för att diskutera möjligheten att starta en ny tidning i december innan ersättaren drar i gång.

Annons Annons

Efter ett möte i måndags kväll med de tilltänkta journalisterna har flera visat ett seriöst intresse att delta i projektet.

Örjan Leeks tidning är tänkt att ha drygt 20 medarbetare, och distribueras gratis via affärer, banker och bensinmackar. Det ska vara en rak nyhetstidning och liksom Metro sakna politiska ledare.

Uppgifter om att ett politiskt parti, och senare ett större företag figurerat som ekonomiska intressenter, stämmer till viss del.

– Jag var i kontakt med socialdemokraterna, som visade intresse. Men de är också delägare i NN, så där blev det en intressekonflikt. Nu har jag via kontakter i näringslivet fört en dialog med två tidningsföretag i Stockholm.

För att ha en rimlig chans att få igång tidningen behöver han ett besked från finansiärerna före september.

– Jag vill kunna få med de bästa medarbetarna från NN och VA, och det är klart att jag inte vill att de ska kunna välja mellan jobb om jag får möjlighet att dra igång.

– Det kommer antingen att bli vi eller GD-koncernen som kommer att driva den nya dagstidningen i Ådalen. Två finns det inte plats för – det har vi ju precis sett.

Om det blir hans projekt som lyckas medger han dock att det kommer att behövas färre medarbetare än i den tidning som NNs och VAs ägare ämnar starta.

– Jo, det stämmer. En annan skillnad är att gratistidningens ägare kommer att finnas i Stockholm. Tidningen kommer också att tryckas på annan ort, eftersom Nya Norrland sagt nej.

Fler avsnitt
Fler videos