Knapp tiondel med utländsk bakgrund i medier
Mindre än 9 procent av de personer som medverkar i artiklar i de största nyhetssajterna har utomnordisk bakgrund. Bara en tredjedel är kvinnor. Det visar Rättviseförmedlingens rapport Rättvisaren, som släpptes idag.
Sverige befolkning består av cirka 18 procent med en bakgrund utanför Norden, men det syns inte i nyhetsrapporteringen. Det visar Rättviseförmedlingens rapport om vilka som syns och hörs i svensk nyhetsmedia. Sammanlagt har man studerat 2 400 slumpmässigt utvalda webbartiklar, jämnt fördelade över tolv av Sveriges största nyhetssajter.
”Just nu när rasistiska strömningar ökar i samhället blir det extra viktigt vilka som inkluderas i mediebilden. Nyhetsmedia påverkar våra bilder av vilka vi är som bor i Sverige idag, och medierna kan välja att ta ett demokratiskt ansvar genom att rapportera på ett sätt som motverkar ett “vi och dom”-samhälle, säger Seher Yilmaz, ordförande för Rättviseförmedlingen, i ett pressmeddelande.
Särskilt i expertrollen är de här grupperna kraftigt underrepresenterade. Där är endast 24 procent kvinnor och 8 procent har utomnordisk bakgrund.
”Vi på Rättviseförmedlingen vet att det inte behöver se ut så. En vanlig föreställning är att det inte finns några andra, men den ursäkten har vi motbevisat sedan 2010”, säger Seher Yilmaz.
Allra sämst är könsfördelningen i nyhetssegmenten ekonomi och sport, där 78 respektive 79 procent av de medverkande är män.
Fler resultat av studien:
*Personer med utomnordisk bakgrund är allra osynligast i nyheter om ekonomi
*Kultur är den genre som har bredast representation
*Över 75 procent av experterna i nyhetsmedier är män
*Unga och äldre saknas i rapporteringen
I studien ingår följande sajter: Aftonbladet, Dagens Industri, Dagens Nyheter, Expressen, Göteborgs Posten, Helsingborgs Dagblad, Nerikes Allehanda, Sveriges Radio (sr.se), Svenska Dagbladet, Sveriges Television (svt.se/nyheter), Sydsvenskan och Uppsala Nya Tidning.