Gå direkt till textinnehållet

Klart: 24 journalister lämnar Mitt i

Efter elva veckor är förhandlingarna på Mitt i klara. 24 journalister får gå från företaget när tidningen slås ihop med Direktpress.

Inga avgångsvederlag har erbjudits, men en del anställda har valt att tacka nej till de erbjudanden om anställning i den nya organisationen som de fått, berättar Ida Leveby Andersson (bilden) och Pia Bispo i klubbstyrelsen.

Arbetsgivarens ambition är att de som sägs upp ska vara arbetsbefriade efter den 30 september. Arbetgsivaren vill dock kunna kalla in personal som är arbetsbefriade med sju dagars varsel för att slippa ta in vikarier vid sjukdom, även om man ska ha rätt att säga nej.

Uppköpet och den kraftiga nedbemanningen på Mitt i:s redaktion kommer att påverka lokaljournalistiken i Stockholm mycket, menar Leveby Andersson och Bispo.

Annons Annons

– Kalla det vad man vill, det är en försvagning av journalistiken och ett demokratiproblem. De vita fläckarna blir större i Stockholmsregionen.

För de anställda har det varit en tuff sommar av ovisshet, konstaterar de.

– Och vart ska de uppsagda ta vägen mitt i krisen? Många stannar av det skälet, fast hjärtat säger nej måste man försörja sig och sin familj, säger Ida Leveby Andersson.

Klubben reser också farhågor över den återgång till printfokus som väntar med Direktpress. Att släppa det digitala fokuset som Mitt i haft de senaste åren upplevs som en tillbakagång, och man är orolig för bärkraften i strategin i en alltmer digital omvärld.

– Kommer bolaget att klara sig? Men vi hoppas ändå förstås att det kan bli något bra i det nya också, att vi får nya bra kollegor och hittar sätt att gifta ihop print med digitalt, säger Pia Bispo, som jobbar kvar medan Ida Leveby Andersson är uppsagd.

Fler avsnitt
Fler videos