Klandras för påstående om påtvingad bröstoperation

15 september, 2020

MEN-beslut Hemmets Veckotidning fälls av Mediernas Etiknämnd för att ha publicerat ett påstående om en påtvingad bröstförminskning som kopplats till ett självmord.

I oktober förra året publicerade Hemmets Veckotidning och allas.se en artikel med rubriken ”Helena Reje har skrivit bok om mammans självmord”. I artikeln uppger Helena Reje att hennes mamma Louise som ung hade tvingats genomgå en bröstförminskning eftersom Louises mamma tyckte att det var fult med stora bröst. I artikeln kopplas Louises upplevelser som ung samman med att hon 2012 tog sitt liv.

Artikeln anmäldes till Medieombudsmannen (MO) av Louises mamma, som kände sig oerhört kränkt och anklagad för att ha förstört sin dotters liv. Efter att hon tagit kontakt med tidningen togs uppgiften om bröstförminskningen bort.

MO konstaterar i sitt beslut att även om Louises mamma inte var namngiven i artikeln finns ingen anledning att ifrågasätta att hon blev utpekad för en relativt vid krets.

Uppgifterna om att Louises mammas inflytande hade ”förstört mycket” och att Louise tvingats till en bröstoperation, var mycket känsliga och kränkande för mamman, enligt MO. ”Detta särskilt eftersom uppgifterna var satta i ett sammanhang där förklaringar söktes till Louises självmord.”

MO anser att Louises mamma orsakats en oförsvarlig publicitetsskada. Mediernas Etiknämnd instämmer och klandrar Hemmets Veckotidning och allas.se för att ha brutit mot god publicistisk sed.

MEN-beslut

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies