Kina vill förbjuda privat medieägande

18 oktober, 2021

Förbudet mot privata investeringar i nyhetsmedier, såväl inhemska som utländska, är ett ”dråpslag mot Kinas oberoende medier” enligt Committee to Protect Journalists (CPJ).

Den 8 oktober släppte den kinesiska Nationella utvecklings- och reformkommissionen en uppdaterad lista över verksamheter där privata investeringar är begränsade eller otillåtna. På den nya listan förbjuds allt privat kapital i alla nyhetsorganisationer, inklusive nyhetsbyråer, tidningar, förlag, etermedier och nyhetssajter. Privata investeringar förbjuds även i utländska nyhetsförmedlare.

Förbudet kommer att träda i kraft efter att det kinesiska kommunistpartiet och Kinas statsråd godkänt listan, vilket väntas ske i november eller december.

”Den föreslagna regleringen att förbjuda privata investeringar i mediebranschen riskerar att bli ett dråpslag mot Kinas redan extremt svaga oberoende medier”, säger Steven Butler, CPJs programkoordinator i Asien, i en kommentar.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies