Gå direkt till textinnehållet

JPs utgivare: UD bör agera mot Kina

Kinas ambassad i Stockholm fortsätter att slå ned på svenska mediers rapportering – senast i ett kritiskt mejl till Jönköpings-Posten. JPs utgivare anser att UD nu bör agera på nytt.

I måndags skrev Jönköpings-Postens politiska redaktör Csaba Bene Perlenberg en kritisk text om den kinesiska ambassadens kritik mot Kurdo Baksi efter Baksis krönika i Journalisten om fängslade Gui Minhai.

”[L]öjeväckande strunt som visar på att Kina tycker mycket illa om att bli påminda om sina diktaturfasoner” skrev Perlenberg om ambassadens smutskastning av Baksi.

Ambassaden svarar i ett mejl till JP som man vill få – och får – publicerat att texten innehåller sakfel och hävdar bland annat att Kina är en rättsstat som ”stödjer yttrandefrihet men har nolltolerans mot lögner som skadar Kinas intressen”.

Annons Annons

”Det finns inte bara sakfel i ambassadens genmäle. För ett svar som påtalar vikten av fakta, för sig ambassaden med häpnadsväckande lögner”, skriver Csaba Bene Perlenberg i en replik.

Herman Nikolic, chefredaktör och ansvarig utgivare på Jönköpings-Posten, anser att ambassadens mejl är klargörande för vad Kina är för ett land. Han anser att UD nu bör agera på nytt:

”Jag tycker att Sverige i regel är alldeles för försiktiga i sin kritik mot Kina, vilket antagligen har att göra med ekonomiska intressen och Kinas ställning som en av världens supermakter. Det här handlar om fundamentala principer, vi har alla ett ansvar att stå upp för den enskilda individens rätt att uttrycka sig”, säger han till den egna tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos