Gå direkt till textinnehållet

Journalistklubben ifrågasätter finansieringen av nyhetsförslagen

Journalistklubben ifrågasätter hur de satsningar som nyhetsutredningen presenterat ska finansieras. Personalen är avvaktande, säger journalistklubbens vice ordförande vid SVT, Pia Weisberg.

Journalistklubben ifrågasätter hur de satsningar som nyhetsutredningen presenterat ska finansieras. Personalen är avvaktande, säger journalistklubbens vice ordförande vid SVT, Pia Weisberg.

Nyhetsutredningen presenterades i dag. Hundra anställda från hela landet och de olika nyhetsredaktionerna på SVT har varit involverade i arbetet som tagit nästan ett år.

– Med tanke på att budgeten för 2007 är tajt och budgeten för 2008 är oklar så vet vi inte hur de satsningar som föreslås i utredningen ska finansieras, säger Pia Weisberg, vice ordförande i journalistklubben på SVT.

Hon nämner att bara Aktuellts stora omgörning kommer att innebära en hel del kostnader.

På onsdag ska SVT ha ett företagscentralt MBL-möte då nyhetsutredningen ska behandlas mer i detalj.

– Hittills har personalen varit avvaktande inför de nya förslagen. Flera undrar t ex hur Rapports två sändningar klockan 18 och 19.30 ska förhålla sig till varandra, säger Pia Weisberg.

– Men att satsa på ett fördjupat Aktuellt och ett skarpare Rapport och ett flexiblare nyhetsutbud är bra, säger hon.

Journalisten har tidigare berättat om utredningens planer på att profilera Aktuellt som det fördjupade nyhetsprogrammet och Rapport som det snabba nyhetsprogrammet.

– Aktuellt kommer få en helt ny form. Det handlar om mer än att bara tapetsera om väggarna. Vi ska presentera nyheterna på ett annorlunda sätt, men hur är än så länge hemligt, säger Jan Axelsson, SVTs programdirektör för nyheter och sport.

Aktuellt ska från i höst bara sända klockan 21 och en gång per dygn. A-ekonomi flyttas till Rapport som får en något kortare sändningstid klockan 19.30. Men i gengäld övertar Rapport Aktuellts 18-sändning. Rapport får även en ny, utvecklad sändning i SVT24 klockan 21. 30 .

– Det blir ett program med en bredare nyhetsvärdering där sport, kultur, nöje och ekonomi lyfts fram, säger Jan Axelsson.

I samma kanal kommer även SVT att testa en ny sorts nyhetssändningar.

– Vi ska sända ett kort Rapport på kvällstid i programs skarvarna i SVT24.

Precis som reklamavbrotten på de kommersiella kanalerna?

– Ja, det kan man säga. Det blir några minuter nyheter direkt efter programmen utan exakt sändningstid. Vi vill locka en bredare publik och gärna yngre tittare.

Direkt etter de regionala nyheterna klockan 22.15 kommer ett nytt regionalt studioprogram att sändas två gånger i veckan.

– Vi ska sänmda studioprogrammet från elva stationer. Det blir inga traditionella nyheter utan varje distrikt får avgöra vad de vill göra med tiden. Programmet kommer att se olika ut, med programledare, gäster och innehållet skiftar efter de regionala förutsättningarna, säger Jan Axelsson.

ik@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos