Journalistförbundets ordförande: ”TU uppträder inte seriöst”
Nästa måndag är sista chansen för Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att begära mer tid för förhandlingar. Men TU verkar föredra medling, konstaterar Agneta Lindblom Hulthén, som anklagar motparten för att uppträda oseriöst.
Nästa måndag är sista chansen för Journalistförbundet och Tidningsutgivarna att begära mer tid för förhandlingar. Men TU verkar föredra medling, konstaterar Agneta Lindblom Hulthén, som anklagar motparten för att uppträda oseriöst.
De sista förhandlingsdagarna förra veckan blev i stort sett resultatlösa och när TU och Journalistförbundet skildes åt i onsdags konstaterade de att vägen till ett avtal är lång. På i stort sett alla områden – lönenivåer, löneavtalets konstruktion, avtalets tidsomfång, visstidsvillkoren och upphovsrätten – står parterna långt ifrån varandra. Det var också den bild som redovisades för kansliet på Medlingsinstitutet, när parterna var för sig träffade dem i torsdags.
Under den här veckan råder time out i förhandlingarna, på grund av sportlovsledigt i Stockholm. På måndag den 1 mars är ett nytt möte inbokat, för en avstämning av förhandlingspositionerna. På detta möte måste parterna komma fram till en gemensam begäran om mer tid för förhandlingarna – annars måste de begära att medlare utses, enligt vad som står i den gällande förhandlingsordningen.
– Så står det i avtalet och då blir det väl så, om inte parterna uttrycklingen säger att de vill ha en annan lösning, säger Per Dalén, kanslichef på Medlingsinstitutet.
Journalistförbundet har tydligt gjort klart att de vill fortsätta förhandla, men TU ger inga sådana signaler, utan är inställda på att lämna över till medlarna i enlighet med avtalet.
– Självklart får vi se om det under pausen gjorts några förskjutningar i positionerna, men står motsättningarna kvar kan jag inte se att vi har någon annan möjlighet än att följa det vi är förpliktade att göra och gemensamt begära medling, säger Björn Svensson, förhandlingschef på TU.
Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén tycker dock att TU borde rucka på sin uppfattning och agera mer aktivt för en förhandlingslösning utan medlare.
– Den uppfattning jag fick från Medlingsinstitutet var att de uppmanade oss att fortsätta förhandla på egen hand. Men TU verkar vara helt inställda på att lämna över till medling, vilket jag inte kan förstå. Jag tycker inte att TU uppträder seriöst, säger hon.
På vilket sätt?
– De vill uppenbarligen inte förhandla. Under hela förhandlingen har det saknats ett seriöst utbyte och en respekt för motparten. De ser medling som ett bekvämt sätt att slippa ta sitt ansvar.
mj@journalisten.se