Journalistförbundet vill ha mer tid
I morgon är sista ordinarie förhandlingsdagen mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna. Men förbundet vill att Medlingsinstitutet ska ge parterna mer tid att lösa förhandlingen på egen hand.
I morgon är sista ordinarie förhandlingsdagen mellan Journalistförbundet och Tidningsutgivarna. Men förbundet vill att Medlingsinstitutet ska ge parterna mer tid att lösa förhandlingen på egen hand.
I går träffades parterna i kollektivavtalsförhandlingarna för att inleda de sista tre ordinarie förhandlingsdagarna om ett nytt avtal. På torsdag ska parterna var för sig träffa tjänstemän på Medlingsinstitutet för att rapportera om läget. Därefter kan besked komma om medlare ska utses och medling inledas.
Men Journalistförbundets ordförande Agneta Lindblom Hulthén tycker att det är för tidigt att kalla in medlarna.
– Jag tror att detta blir en lång process och som läget är nu tror jag att parterna behöver mer tid. Jag hoppas vi får den tiden. Det vore ett stort nederlag för båda parter om vi måste be om hjälp.
bryt
TUs förhandlingschef Björn Svensson vill inte spekulera i en eventuell begäran om mer tid.
– Nej, det är för tidigt. Vi får ta ställning till det när vi ser var vi befinner oss efter sista ordinarie förhandlingsdagen.
Både han och Agneta Lindblom Hulthén konstaterar dock att parterna fortfarande står långt ifrån varandra, i synnerhet när det gäller lönediskussionen och upphovsrätten.
– Men det finns också mycket kvar att diskutera när det gäller diskriminering och visstidssituationen, säger Agneta Lindblom Hulthén.
I kontakterna med klubbar och medlemmar har hon fått mycket starka reaktioner på TUs lönebud, på 1,1 procent.
– Medlemmarna tar inte det budet på allvar, utan ser det mer som en provokation.
Förbundet presenterade i går ett mer detaljerat motbud när det gäller lönerna. Det som föreslås är ett ettårigt avtal med 500 kr i generell höjning till alla heltidsanställda och 460 kr per heltidsanställd att lägga i en lokala pott för individuell fördelning. Höjningen motsvarar cirka 3,6 procent av medellönen, men för lägstalönerna ska höjningen vara minst 3,8 procent. Dessutom kräver förbundet att de företag som inte genomför lönekartläggning enligt jämställdhetslagen ska tvingas höja medarbetarnas löner med ytterligare 130 kr per månad. Förbundet kräver även att övertidstaket på 31 300 kr ska tas bort.
bryt
När det gäller upphovsrätten preciserade TU i förra veckan sina krav ytterligare och lade till en klausul om att arbetsgivarna skulle förbinda sig att inte sälja vidare redaktionellt material ”i mer än ett led”, det vill säga att den de säljer vidare materialet till inte skulle ha rätt att i sin tur sprida det vidare. Denna modifiering avfärdar Journalistförbundet dock som ”helt betydelselös”.
Samma reaktion blev det på det “kompletterande förslag” som TU presenterade i går. Ett förslag som enligt TU innebär att upphovsmännen behåller sin del av den ekonomiska upphovsrätten, men att företagens förfoganderätt ökar.
– De krav TU ställer om upphovsrätten är helt oacceptabla. De handlar inte om ekonomi eller möjligheterna till utveckling, utan de handlar helt och hållet om makt. Upphovsrätten är inget problem för tidningsföretagen i dag. De som pratar högst om den har inte ens begärt förhandlingar lokalt om upphovsrätten. De problem som TU målar upp är alla sådana som kan lösas på lokal nivå, på det sätt som till exempel Aftonbladet har gjort, säger Agneta Lindblom Hulthén.
Björn Svensson tycker att förhandlingarna hittills varit konstruktiva i ”vissa delar”, men medger att mycket återstår när det gäller lön och upphovsrätt.
– På lönesidan har parterna bara redovisat sina ingångsvärden. Någon djupare diskussion har det inte varit.
mj@journalisten.se