Ulrika Hyllert och Tomas Backlund. FOTO: Tor Johnsson

Journalistförbundet: ”Dumsnålt av arbetsgivare som vill hålla tillbaka lönerna”

17 januari, 2023

DEBATT Mediebranschens framtid hänger på att arbetsgivarna nu tar ett större ansvar för medlemmarnas lönesättning och löneutveckling, skriver Journalistförbundet i en debattartikel.

Idag håller Journalistförbundet konferens inför årets avtalsrörelse. I en debattartikel på Journalisten skriver ordförande Ulrika Hyllert och vice ordförande Tomas Backlund att journalister som kollektiv visserligen fått en reallöneökning över kollektivavtalet åren 2010-2021, men ligger långt efter andra närliggande tjänstemän i fråga om lön. 

Nu är hög tid för arbetsgivarna att ta ett större ansvar för medlemmarnas lönesättning och löneutveckling, menar de:

”Det handlar om framtiden för hela mediebranschen, där arbetsgivare redan ser svårigheter att rekrytera personal. Om det ropas högt att det är svårt att rekrytera och behålla rätt kompetens kan arbetsgivare samtidigt inte hålla tillbaka lönerna. Det är dumsnålt och oansvarigt när det handlar om så viktiga saker som det fria ordet och journalistiken som en del av demokratin. Att som arbetsgivare inte ta ansvar nu är att skjuta sig själv i foten.”

Läs debattartikeln här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
DEBATT

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Julia Nilsson. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies