Gå direkt till textinnehållet

Journalistförbundet: ”Dubbla driftstödet för att undvika kollaps”

Mediebranschen hotas av kollaps på grund annonsraset under coronakrisen. Journalistförbundet föreslår att det befintliga presstödet omgående fördubblas för att rädda lokaltidningar från konkurs.

TU – Medier i Sverige har tagit fram en första preliminär analys av hur den svenska dagspressen påverkas av annonsbortfallet under coronakrisen. Jan Fager, tillförordnad vd, uppger för Dagens Nyheter att situationen är svårbedömd men att det ser ut att handla om ett ras om mellan 30 och 60 procent. Det handlar kort sagt om miljardbelopp.

Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert träffar kulturminister Amanda Lind (MP) på fredag. I ett brev till flera departement förslår förbundet nu en fördubbling av driftstödet, som i dag ligger på 600 miljoner kronor.

”Mediebranschen var redan före pandemin i kris. För att inte riskera en total kollaps och skador omöjliga att reparera – som fler nedlagda lokaltidningar – krävs ett tillfälligt kraftigt utökat mediestöd. Ett sätt att enkelt hantera ett utökat stöd skulle kunna vara att dubbla det befintliga driftsstödet. Det är viktigt att ett utökat stöd inte innebär för stor administrativ börda för medieföretagen i en redan pressad situation”, skriver Ulrika Hyllert i brevet.

Annons Annons

Hon lyfter också situationen för frilansjournalister som redan förlorat stora inkomster på uppdrag som inte kan genomföras då evenemang har ställts in, framförallt när det gäller sport- och kulturjournalistik.

Fler avsnitt
Fler videos