"Journalister definitivt en maktfaktor i valrörelsen"

5 februari, 2014

FOTO: Tor Johnsson Janne Josefsson hamnar överst bland journalisterna när de personer rankats som påverkar valet mest, vid sidan av folkvalda och partiledare. – Uppdrag granskning har stark genomslagskraft och han personifierar programmet, säger Jonas Morian som är en av de som tagit fram listan.

Listan över Sveriges 100 "valmäktigaste" har tagits fram på uppdrag av webbtidningen Dagens Opinions veckomagasin Veckans Brief. Kommunikationskonsulten och tidigare chefredaktören för Makthavare.se Jonas Morian är en av de personer som jobbat fram listan. Kriterier som räckvidd och inflytande har graderats, men i grunden har bedömningen varit subjektiv.

Tre av de tio översta namnen är journalister: Janne Josefsson på plats 4, Margit Silberstein på plats 5 och Lena Mellin på plats 8.

Är tre av tio många eller få?
– Jag tror att det är en ganska god återspegling av hur det offentliga samtalet ser ut i dag. Journalister har en stor makt, inte den enskilt största, men de är definitivt en maktfaktor i i det demokratiska samtalet och i hur en valrörelse rullar ut, säger Jonas Morian.

Vad förärar Janne Josefsson med den högsta placeringen - är det fortfarande valstugereportaget?
– Det ligger många år tillbaka i tiden men är intressant eftersom det är ett tydligt exempel på hur ett enskilt reportage kan påverka en hel valrörelse. Uppdrag granskning har stark genomslagskraft och han personifierar programmet, även om vi förstås är medvetna om att det i realiteten finns en hel redaktion bakom.

Taggar: politik, makt

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies