Gå direkt till textinnehållet

”Journalister är sämre än makthavare på att ställa upp”

Ikväll sänds UGs granskning av mediernas Metoo-bevakning. Reportern Lina Makboul har aldrig mött så mycket hat i sociala medier som i samband med detta reportage. Hon är kritisk mot journalisternas ovilja att ställa upp för intervju när någon granskar hur de själva agerat publicistiskt. 

”Det pågår ett drev mot mig just nu. En hatkampanj mot mig som person”. Så skriver SVT-journalisten Lina Makboul på sin Facebooksida om arbetet med Uppdrag gransknings Metoo-reportage som sänds ikväll och finns ute nu på SVT Play.

Makboul berättar  att hon tidigare har granskat gängkriminella, politiker, terrorister och extremister. Men aldrig utsatts för så mycket hat som när hon inledde granskningen av mediernas hantering av #metoo under hösten 2017.

”Jag har försökt att behandla alla jag kontaktat på samma sätt. Jag har ifrågasatt allting. Ja, även dom som menar att dom blivit utsatta av huvudpersonen i min granskning, – Fredrik Virtanen, men också Virtanen själv. Jag anser att det är min roll som journalist. Att våga ifrågasätta och kritiskt granska alla inblandade i en historia. Om bara alla medier hade gjort det från början så hade detta program aldrig ens behövts göras”, skriver hon i inlägget.

Vad fick dig att skriva det här?

– Det har att göra med att jag vaknade i lördags och såg vad som skrevs om mig, allt hat. Jag tyckte det var fruktansvärt jobbigt att se hur det bara växte och växte. Då kände jag ett behov av att skriva av mig, säger Lina Makboul till Journalisten.

I programmet är det tydligt hur många journalister som själva vägrar ställa upp på intervju, samt ifrågasätter granskningen. Är journalister sämre än makthavare på att ställa upp på intervju och i så fall varför?

– Det är en väldigt bra fråga. Efter den här granskningen säger jag nog ja, journalister är sämre än makthavare på att ställa upp. Jag har gjort mediegranskningar tidigare och det var samma sak då, man står inte för vad man har gjort, vilket är ett problem. Vad det beror på vet jag inte. Det finns ett visst mått av narcissism i många journalister och man vill synas, men när någon annan nagelfar vad man själv har gjort, så står man inte alltid för det. Att man inte vill svara på några frågor är ett stort problem i den här granskningen.

Vad leder det här till?

– I den här granskningen vill inte ens Expressens chefredaktör Thomas Mattsson ställa upp. De enskilda journalister jag har sökt har jag sökt för att jag anser att de varit jäviga i den här situationen. Sen kan det såklart finnas fall där enskilda reportrar inte ska försvara sig utan där det är en chefredaktör som borde svara. Det är inte så att jag tycker alla journalister alltid behöver gå ut och försvara allt.

Hur kommer Metoo förändra medierna tror du?

– Jag hoppas att vi med det här programmet ska få igång en diskussion om hur medierna betedde sig som folkdomstolar i samband med den Metoo-våg som drog in över Sverige, menar Makboul.

Thomas Mattsson försvarar sitt beslut att inte ställa upp på en intervju med att tidningen flera gånger tidigare kommenterat #metoo mer allmänt.

”Enligt medieuppgifter (som vi ju vi av formella skäl, som du vet, varken får bekräfta eller dementera) så pågår ju ett antal pressetiska processer gällande #metoo och om (hypotetiskt) Expressen vore anmält  så vore det ju också synnerligen olämpligt om vi satte oss i tv och diskuterade de aktuella publiceringarna. Givet vad jag läst om detta UG och hört av olika personer den senaste tiden, så finns det ingen orsak till att ompröva den hållningen”, skriver Expressens chefredaktör i ett mejlsvar till Journalisten.

Journalisten: Det du refererar till om anmälningar handlar väl bara om att du inte bör gå i svaromål i din egen publikation? Det borde vara fullt möjligt i andra medier att svara på kritik?

Thomas Mattsson. Foto: Tor Johnsson

”Nu har jag alltså inte sett UG, så jag avstår nog från att recensera programmet. Men rent generellt så avstår jag också från att kommentera enskildheter i olika publiceringar; bedömningen om vad som ska spridas i våra olika kanaler görs ju före publiceringarna och om det uppstår felaktigheter så korrigeras detta. Inga konstigheter med det och inget specifikt för #metoo, heller, alldeles oavsett vad UG påstår”, svarar Mattsson.

Fler avsnitt