Gå direkt till textinnehållet

Journalist kräver ex-politiker på 2,4 miljoner i skadestånd

Journalisten Björn Gorner har krävt den före detta tidningsägaren och riksdagsmannen Stig Bertilsson på 2,4 miljoner i skadestånd, skriver Elfsborgs Läns Allehanda.

Journalisten Björn Gorner har krävt den före detta tidningsägaren och riksdagsmannen Stig Bertilsson på 2,4 miljoner i skadestånd, skriver Elfsborgs Läns Allehanda.

Björn Gorner anklagar den moderate före detta idrottsministern Stig Bertilsson för att ha polisanmält honom för förtal enbart med syfte att misskreditera honom och få hans trovärdighet ifrågasatt i media. Anmälan lämnades in i maj 1994. Enligt Björn Gorner är anmälan att betrakta som en medvetet osann beskyllning, så kallad falsk tillvitelse, skriver Elfsborgs Läns Allehanda.

Björn Gorner kräver 100 000 kronor i ersättning för kränkning och drygt 2,3 miljoner kronor i utebliven inkomst. Stig Bertilsson är inte beredd att betala något utan hävdar istället att det är han som borde ha skadestånd av Björn Gorner.

Björn Gorner avslöjade oegentligheter i Stig Bertilssons bidragsansökningar till såväl Presstödsnämnden som andra myndigheter. Stig Bertilssons fälldes senare för grovs bedrägeri i både tingsätten och hovrätten 1996.

Stig Bertilssons betecknar Björn Gorners spridning av uppgifterna som en hämnd för att han 1991 gav honom sparken från jobbet som redaktionschef vid Dalslänningen.

Stig Bertilsson hävdar att det är avskedandet från Dalslänningen som gjort det svårt för Björn Gorner att livnära sig som journalist. Björn Gorner hävdar att det är Stig Bertilssons polisanmälan, som åklagaren senare avskrev utan åtgärd, som gjort det svårt för honom att få jobb.

@pär jansson

pj@journalisten.se

Fler avsnitt
Fler videos